
News
Asigurarea obligatorie de asistență medicală: se propun modificări ce vizează restituirea primei și calculul penalității
Persoanele fizice care achită în sumă fixă contribuțiile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) și ulterior devin angajați (cu contribuții procentuale mai mari) vor putea solicita restituirea primei achitate în sumă fixă. În Parlament este înregistrată o inițiativă legislativă ce are ca scop eliminarea normelor inechitabile ce se referă la categoriile de plătitori AOAM.
Astfel, se propune ca persoanele fizice care se asigură medical în mod individual până la data de 31 martie, iar ulterior, pe parcursul anului, devin angajați, având confirmarea achitării primei de asigurare obligatorie de asistentă medicală sub formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense într-un cuantum ce depășește valoarea primei de asigurare obligatorie de asistentă medicală în sumă fixă, aprobată prin legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul respectiv (anul 2025 - 12.636 lei), au dreptul să solicite restituirea primei de asigurare obligatorie de asistentă medicală achitate în sumă fixă.
La moment, art. 23 alin.2 din Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală prevede că persoanele fizice, incluse la data de 1 ianuarie a anului de gestiune în una din categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 (se asigură individual), care pe parcursul anului se includ în una din categoriile de plătitori prevăzute la pct. 2 din anexa nr.1 (angajați) și care confirmă achitarea primei AOAM în sumă fixă pentru anul respectiv vor achita prima în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense pentru perioada respectivă, cu posibilitatea de a solicita restituirea primei în sumă fixă achitată, în cuantum proporțional numărului de zile din anul de gestiune în care acestea au făcut parte din categoriile de angajați.
În nota proiectului se menționează că în practică apar frecvent situații în care o persoană trece în timpul anului de la statutul de neangajat la angajat, achitând în paralel ambele tipuri de contribuții, fără posibilitatea de recuperare a sumelor achitate în sumă fixă.
Totodată, persoanele care fac parte concomitent din două categorii speciale, cum ar fi cele asigurate de Guvern și cele obligate să achite în sumă fixă, nu beneficiază de claritate în privința statutului prevalent, ceea ce duce la emiterea deciziilor de executare silită pentru datorii formate, acumularea de penalități disproporționate, imposibilitatea de a renegocia sau amâna plata acestor datorii, în lipsa unui temei expres legal. În acest sens, se propune ca, Compania Națională de Asigurări în Medicină să încheie tranzacții privind amânarea achitării sau achitarea eșalonată a datoriilor aferente plății primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă și a penalităților corespunzătoare atât până la depunerea acțiunii în instanța de judecată, cât și pe parcursul examinării cauzei în instanță, precum și în procedura de executare. Se mai propune și suspendarea termenului de prescripție pe durata acestei perioade pentru a asigura o aplicare uniformă a normei juridice.
De asemenea, se propune o altă modalitate de calcul a penalității în cazul întârzierii plății AOAM. Astfel, proiectul prevede determinarea cuantumului penalității anual în funcție de rata de bază, rotunjită până la următorul procent întreg, stabilită de BNM în luna noiembrie a anului precedent anului de gestiune, aplicată la operațiunile de politică monetară pe termen scurt, majorată cu 5 p.p., împărțită la numărul de zile ale anului și aproximată conform regulilor matematice până la patru zecimale. Legislația actuală prevede un cuantum fix al penalității pentru întârzierile la plata primelor de asigurare în mărime de 0,1% per zi de întârziere pentru primele de asigurare obligatorie de asistență medicală.
Cu detalii vom reveni la aprobarea proiectului.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Compania Naţională de Asigurări în Medicină a RM | Parlamentul Republicii Moldova
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
129 views
The date of publishing:
08 May /2025 10:44
Catalogul tematic
Asigurare obligatorie de asistenţă medicală | Penalitate | Noutăți
Tags:
initiativă legislativă | asigurare obligatorie de asistenta medicala | penalitate
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.