News

Au fost aprobate regulamentele privind contribuțiile beneficiarilor programelor de eficientizare a consumului de resurse energetice

Pentru a dezvolta mecanismele eficiente de subvenționare a consumului de resurse energetice, Guvernul, beneficiază de suportul PNUD Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul căruia este asigurată implementarea următoarelor două programe:

  1. Programul de Vouchere pentru electrocasnice;
  2. Programul de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră.

În cadrul ședinței cabinetului de miniștri de astăzi, 21 august, a fost susținută hotărârea privind mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la beneficiarii programelor de eficientizare a consumului de resurse energetice, prin care au fost aprobate:

Regulamentul privind mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la beneficiarii Programului de vouchere pentru electrocasnice;

Regulamentul privind mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la beneficiarii Programului de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră.

 

După cum a menționat ministrul Energiei, Victor Parlicov, pentru a implementa aceste proiecte – 80% este grant, însă este nevoie și de colectarea celor 20% contribuție proprie.

 

Reamintim, scopul Programului de vouchere este de a eficientiza consumul de energie electrică de către consumatorii vulnerabili prin finanțarea înlocuirii aparatelor electrocasnice utilizate cu aparate electrocasnice ce au un consum mai redus de energie. Categoriile de consumatori vulnerabili beneficiari ai Programului de vouchere se vor extrage din Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” conform criteriilor de eligibilitate care vor fi coordonate cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

 

În calitate de aparate electrocasnice eligibile Programului de vouchere se stabilesc frigidere, mașini de spălat rufe, aragaze electrice, lămpi LED – cu un consum mai redus de energie, iar numărul, valoarea voucherelor și caracteristicile aparatelor electrocasnice eligibile se stabilesc de către Implementator la lansarea Programului de vouchere.

 

Conform Regulamentului, pentru activarea și utilizarea voucherelor alocate, beneficiarii Programului de vouchere achită contribuția pentru eficiență energetică în contul trezorerial al Agenției pentru Eficiență Energetică deschis exclusiv pentru încasarea și finanțarea programelor de eficientizare a consumului de resurse energetice. Mărimea contribuției de eficiență energetică pentru aparatul electrocasnic achiziționat de către beneficiar în cadrul Programului de vouchere din categoria celor eligibile stabilite la pct. 4, cu excepția lămpilor LED, constituie 20% din preț, fără TVA. Pentru lămpile LED nu se percepe contribuția de eficiență energetică.

 

Beneficiarul calculează de sine stătător mărimea contribuției pentru eficiență energetică și o achită în contul trezorerial al Agenției pentru Eficiență Energetică în conformitate cu prevederile ordinului anual al ministrului finanțelor cu privire la modul de achitare şi evidență a plăților la bugetul public naţional prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanţelor, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay).

 

În același timp, Regulamentul privind mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la beneficiarii Programului de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră stabilește mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la beneficiarii Programului de modernizare prevede că, pentru a beneficia de Programul de modernizare, asociația de proprietari din condominiu achită contribuția pentru eficiență energetică în contul trezorerial al Agenției pentru Eficiență Energetică deschis exclusiv pentru încasarea și finanțarea programelor de eficientizare a consumului de resurse energetice.

 

Achitarea contribuției pentru eficiență energetică se efectuează prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanțelor în conformitate cu prevederile ordinului anual al ministrului finanțelor cu privire la modul de achitare şi evidență a plăților la bugetul public național.  Mărimea maximă a contribuției pentru eficiență energetică constituie 20%, fără TVA, din suma investițiilor efectuate de către Implementator, iar mărimea concretă a contribuției pentru eficiență energetică va fi stabilită în baza acordului încheiat între Implementator și asociația de proprietari din condominiu, care se determină luând în considerare suma cheltuielilor suportate de către asociația de proprietari din condominiu neprevăzute în etapa inițială.  Contribuția pentru eficiență energetică se achită de către asociația de proprietari din condominiu, în rate sau în sumă unică, conform acordului încheiat între Implementator și asociația de proprietari din condominiu și acordului încheiat între Implementator și Agenția pentru Eficiență Energetică. Termenul maxim de achitare a contribuției pentru eficiență energetică nu poate depăși 5 ani de la finalizarea investiției.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

679 views

The date of publishing:

21 August /2023 11:23

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

Eficiență Energetică | resurse energetice

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon