News

Auditul situațiilor financiare: modificările au intrat în vigoare

În cazul efectuării auditului la entitățile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, limitarea în timp a răspunderii pentru prejudiciul cauzat și cuantumul sumei care poate fi solicitată pentru prejudiciul cauzat entității auditate, solicitantului auditului de către entitatea de audit, se stabilesc printr-un acord scris încheiat între entitatea de audit și entitatea auditată, solicitantul auditului, cu respectarea următoarelor condiții:

a) acordul este încheiat conform legislației civile;

b) răspunderea entității de audit față de entitatea auditată, solicitantul auditului se extinde cel puțin pe durata termenului general de prescripție extinctivă stabilit de Codul civil;

c) limitarea în timp a răspunderii pentru prejudiciul cauzat și cuantumul sumei care poate fi solicitată pentru prejudiciul cauzat se decid de comun acord de către consiliul, organul executiv și organul de supraveghere ale entității auditate și se aprobă de către adunarea generală a acționarilor/asociaților sau de către fondatorul entității auditate;

d) informațiile ce țin de acordul privind limitarea în timp a răspunderii pentru prejudiciul cauzat și cuantumul sumei care poate fi solicitată pentru prejudiciul cauzat se includ în nota explicativă la situațiile financiare ale entității auditate.

 

În Monitorul oficial din 20 februarie a fost publicată Legea nr.2 din 30 ianuarie 2025 pentru modificarea Legii nr. 271/2017 privind auditul situațiilor financiare, elaborată în scopul transpunerii în legislația națională a prevederilor regulamentelor Uniunii Europene privind cerințe specifice referitoare la auditul statutar al entităților de interes public și aferente limitării răspunderii civile a auditorilor legali și a societăților de audit.

 

Conform completărilor la art. 26 din Legea nr. 271/2017, prevederile acordului privind limitarea în timp a răspunderii pentru prejudiciul cauzat și cuantumul sumei care poate fi solicitată pentru prejudiciul cauzat nu sunt aplicabile în cazul comiterii cu intenție de către entitatea de audit a acțiunilor care au cauzat prejudicii entității auditate, solicitantului auditului ca urmare a exprimării unei opinii de audit necorespunzătoare în cazul în care situațiile financiare conțin denaturări semnificative.

 

Totodată, legea publicată prevede completarea art. 46 din Legea nr.271/2017 cu un nou alineat (alin. (6)) care stabilește că în cazul în care au fost încheiate contracte de audit cu mai multe entități de audit pentru efectuarea auditului situațiilor financiare pentru aceeași perioadă de gestiune și între acestea au existat divergențe de opinii cu privire la reglementările contabile, procedurile de audit sau alte divergențe în desfășurarea auditului, motivele divergențelor sunt explicate în raportul suplimentar adresat comitetului de audit.

 

Atenționăm că noile prevederi intră în vigoare la data publicării în Monitorul oficial.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

683 views

The date of publishing:

20 February /2025 07:52

Catalogul tematic

Audit | Noutăți

Tags:

Audit | auditul situațiilor financiare

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon