News

Cadrul normativ privind serviciile alternative de îngrijire a copiilor urmează a fi îmbunătățit

După primul an de implementare a serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, autoritățile au efectuat o analiză, identificând o serie de probleme ce urmează a fi soluționate pentru a îmbunătăți acest mecanism. În acest sens, Ministerul Muncii și Protecției Sociale în comun cu comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie, au elaborat o inițiativă de modificare a Legii nr. 367/2022 cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor, ce urmează a fi prezentată pentru consultări și dezbateri în timpul apropiat.

 

Despre aceasta s-a anunțat în cadrul unei ședințe organizate pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.

 

Amintim, Legea nr. 367/2022 a intrat în vigoare în luna mai 2023, oferind părinților posibilitatea de a opta pentru servicii de îngrijire a copiilor organizate de angajator la locul de muncă, servicii de îngrijire individualizată a copiilor sau servicii alternative de îngrijire a copiilor de tip familial.

 

Astfel, una din modificările ce urmează a fi efectuată la cadrul normativ cât mai curând, se referă la extinderea termenului de desfășurarea a activităţii de îngrijire a copiilor în baza patentei de întreprinzător, care conform Legii, se permite până la 31 decembrie 2024.

 

Totodată, în cadrul ședinței, s-a menționat despre un Raport cu privire la aspectele practice de implementare a serviciului alternativ de îngrijire a copiilor organizat de angajator la locul de muncă, elaborat de Confederația Națională a Patronatelor din Republica Moldova și Internatioal Labour Organization. În raportul dat sunt propuse mai multe măsuri de îmbunătățire a cadrului normativ, ce constau în: extinderea posibilității de includere în lista beneficiarilor unui singur serviciu alternativ organizat la locul de muncă și a copiilor lucrătorilor altor companii care fac parte din același grup corporativ/holding/corporație cu compania care a înființat serviciul alternativ, nu numai a copiilor salariaților angajatorului propriu zis; excluderea prevederii conform căreia, după notificarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor prevăzute de art.5 alin.(1) lit.a) și c) din Legea nr.367/2022, prestatorul de serviciu poate fi inclus în graficul controalelor planificate pentru anul următor; modificarea legislației ce vizează securitatea și sănătatea muncii pentru a preciza unele aspecte, cum ar fi, de exemplu, efectuarea instructajului primar și a celui periodic al îngrijitorilor care activează în temeiul contractului civil de prestări servicii; stabilirea de către Ministerul Sănătății a procedurii de notificare a serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, precum si asigurarea procedurii de instruire a angajaților Agenției Naționale de Sănătate Publică în vederea aplicării prevederilor Legii.

 

Mediul de business și alte părți interesate au fost invitate să participe la procesul de îmbunătățire a legislației ce reglementează serviciile alternative de îngrijire a copiilor. Propunerile pot fi transmise la Secretariatul Consiliului Economic.

 

Precizăm, la moment, conform art. 20, lit c1 din Codul fiscal, plățile primite de către salariați în scopul compensării costurilor pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani în mărime ce nu depășește valoarea nominală de 2500 de lei lunar pentru fiecare copil al salariatului constituie surse de venit neimpozabile.

 

Mai multe aspecte practice despre serviciile de îngrijire a copiilor, puteți consulta aici:

Prestarea serviciilor de îngrijire a copiilor prin sistemul simplificat de înregistrare ”patenta”

Despre calificarea îngrijitorului/îngrijitoarei de copii

Documentarea cheltuielilor suportate de angajator pentru unele plăți efectuate salariaților, în vigoare din 1 ianuarie 2024

Regimul fiscal al plăţilor efectuate de angajator în scopul compensării costurilor pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor

 

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

139 views

The date of publishing:

19 November /2024 07:35

Catalogul tematic

Patenta de întreprinzător | Noutăți

Tags:

angajatorul | copii | patenta de întreprinzător

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon