News

Centrul de Analiză de Risc și Inteligență din cadrul Serviciului Vamal: îmbunătățirea controlului vamal în baza analizei riscurilor

În cadrul Serviciului Vamal urmează a fi lansată o nouă subdiviziune ce va avea ca scop îmbunătățirea controlului vamal pe baza analizei riscurilor. Astfel, astăzi 27 februarie, în cadrul unui eveniment organizat de autoritatea vamală a fost semnat Memorandumul de Înțelegere privind asistența în îmbunătățirea controlului vamal pe baza analizei riscurilor și înființarea Centrului de Analiză de Risc și Inteligență al Serviciului Vamal. Centrul va fi înființat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA).

 

Obiectivul de bază al Centrului de Analiză de Risc și Inteligență din cadrul Serviciului Vamal este de a avea un produs analitic mai calitativ, care va sta la baza unui control vamal mai eficient. Astfel, managementul riscurilor ce va fi dezvoltat într-o subdiviziune centralizată cu mai multe atribuții ce va permite alocarea eficientă a resurselor necesare, orientând controalele vamale către transporturile și mărfurile cu un risc mai mare și facilitându-le pe cele conforme.

 

După cum a menționat șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, crearea unui asemenea centru este determinată de sporirea comerțului internațional, inclusiv a tranzitului condiționat de situația din regiune, ceea ce solicită măsuri suplimentare de îmbunătățire a fluxului vamal,  pentru a  putea răspunde noilor provocări. 

 

Astfel, la etapa actuală domeniul analizei de risc este în gestiunea Departamentului antifraudă și conformare din cadru autorității vamale, însă  urmare a reorganizării,  va fi creat Centrul de Analiză, ce va include următoarele subdiviziuni – Secția gestionarea selectivității, Secțiile/Serviciile analiza riscurilor din birourile vamale, Secția monitorizare video, Secția analitico-informațională, precum și alte funcționalități care la moment nu sunt administrative de SV (atribuții noi).

Totodată, Centrul va avea următoarele 3 componente:

  • Componenta analitică (gestionarea și dezvoltarea de noi baze de date ale Serviciului Vamal, elaborarea produselor analitice pentru eficientizarea controlului vamal și administrarea procesului de planificare a activității la nivel național, regional și local)
  • Componenta monitorizare: monitorizarea video a posturilor vamale, centralizarea și monitorizarea procesului de scanare, monitorizarea tranzitelor cu risc sporit prin GPS, precum și acordarea suportului echipelor mobile și ofițerilor de investigație
  • Componenta profilare: gestionarea profilelor de risc în SIAV ASYCUDA: declarații vamale de import/export și transit, trimiteri poștale internaționale; gestionare profile de risc în SI FRONTIERA: persoane fizice, unități de transport și companii de transport rutier și profile de risc AERPORT UIP: Unitatea Informații Pasageri.

 

Analiza de risc are menirea de a oferi o abordare proactivă în gestionarea riscurilor vamale. Prin accesul la mai multe date și a analizei avansate a acestora, autoritatea vamală va putea indentifica și evalua potențialele riscuri cu o analiză sporită, contribuind astfel la securitatea națională și la facilitarea comerțului legitim.

 

După semnarea Memorandumului de Înțelegere privind înființarea Centrului de Analiză de Risc și Inteligență al Serviciului Vamal, urmează  vizite de studiu în scopul preluării celor mai bune practice și modele de creare a Centrului. Următoarea etapă va fi elaborarea cadrului regulatoriu pentru implementare și a documentației tehnice necesare, după care se vor identifica necesitățile ce țin de echipamentul hardware. 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Serviciul Vamal al Republicii Moldova

575 views

The date of publishing:

27 February /2024 11:16

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

autorități vamale | analiza de risc

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon