News

Cerințe simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar

Legislația natională în domeniul siguranței alimentelor nu reglementează activitatea producătorilor de cantități mici și nici nu prevede derogările necesare de la unele norme. În acest sens, au fost aprobate cerințe simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar, prin Hotărârea Guvernului nr. 6 din 15 ianuarie, publicată în Monitorul Oficial din 25 februarie curent. Hotărârea publicată conține cerințe generale privind activitatea producătorilor de produse alimentare în cantități mici, cerințe privind producerea și comercializarea cu amănuntul a produselor de origine animală în cantități mici și cerințe privind producerea și comercializarea cu amănuntul a produselor alimentare de origine nonanimală în cantități mici.

 

Noile reglementări vizează simplificarea cerințelor de construcție, dotare și întreținere a unităților de producție, fiind stabilite și condiții adaptate pentru abatoarele de capacitate mică și unitățile de prelucrare și vânzare a laptelui crud, prin intermediul automatelor. 

 

Totodată, normele oferă flexibilitate în alegerea formei juridice de organizare, cum ar fi întreprinderea individuală sau gospodăria țărănească. Astfel, în sensul cerințelor simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar, mic producător este persoană juridică sau persoana fizică cu forma organizatorică juridică de întreprindere individuală sau gospodărie țărănească sau cu activitate independentă conform prevederilor Codului Fiscal, reprezentată de producătorii agricoli, crescători de animale care produce și desfășoară activitate de vânzare directă sau cu amănuntul a produselor alimentare în cantități mici către consumatorul final, către unitățile de comerț cu amănuntul sau către unitățile de alimentație publică.

 

Astfel, producătorii mici din domeniul alimentar care trebuie să respecte cerințele aprobare, pot aplica procedurile preliminare de control a riscurilor bazate pe principiile HACCP și ghidurile de bunele practici care acoperă toate etapele fluxului tehnologic a producerii.

 

Producătorii vor introduce pe piaţă produsele alimentare numai dacă acestea au fost preparate şi manipulate exclusiv în unităţile care au fost înregistrate oficial în domeniul siguranţei alimentelor, conform Cap. Vdin Legea nr.306/2018 privind siguranța alimentelor. Producătorii mici din domeniul alimentar aplică BPI (Bunele Practici de Igienă) la toate etapele de producție, de prelucrare și de distribuție a produselor alimentare aflate sub controlul lor.

 

Producătorii mici din domeniul alimentar care comercializează în unitățile de vânzare cu amănuntul produse alimentare trebuie să asigure că produsele obținute și comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică.

 

Cerințele simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar conțin norme generale pentru unitățile de producere; întreținerea utilajului și a echipamentelor; curățarea și dezinfectarea; combaterea dăunătorilor; măsuri de prevenire a contaminării fizice și chimice în procesul de producție, gestionarea deșeurilor etc.

 

Hotărârea va intra în vigoare la expirarea a 60 de zile de la dat publicării în MO.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

316 views

The date of publishing:

27 February /2025 07:55

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

agroalimentar | calitatea produselor | control sanitar

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon