
News
Cerințe simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar
Legislația natională în domeniul siguranței alimentelor nu reglementează activitatea producătorilor de cantități mici și nici nu prevede derogările necesare de la unele norme. În acest sens, au fost aprobate cerințe simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar, prin Hotărârea Guvernului nr. 6 din 15 ianuarie, publicată în Monitorul Oficial din 25 februarie curent. Hotărârea publicată conține cerințe generale privind activitatea producătorilor de produse alimentare în cantități mici, cerințe privind producerea și comercializarea cu amănuntul a produselor de origine animală în cantități mici și cerințe privind producerea și comercializarea cu amănuntul a produselor alimentare de origine nonanimală în cantități mici.
Noile reglementări vizează simplificarea cerințelor de construcție, dotare și întreținere a unităților de producție, fiind stabilite și condiții adaptate pentru abatoarele de capacitate mică și unitățile de prelucrare și vânzare a laptelui crud, prin intermediul automatelor.
Totodată, normele oferă flexibilitate în alegerea formei juridice de organizare, cum ar fi întreprinderea individuală sau gospodăria țărănească. Astfel, în sensul cerințelor simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar, mic producător este persoană juridică sau persoana fizică cu forma organizatorică juridică de întreprindere individuală sau gospodărie țărănească sau cu activitate independentă conform prevederilor Codului Fiscal, reprezentată de producătorii agricoli, crescători de animale care produce și desfășoară activitate de vânzare directă sau cu amănuntul a produselor alimentare în cantități mici către consumatorul final, către unitățile de comerț cu amănuntul sau către unitățile de alimentație publică.
Astfel, producătorii mici din domeniul alimentar care trebuie să respecte cerințele aprobare, pot aplica procedurile preliminare de control a riscurilor bazate pe principiile HACCP și ghidurile de bunele practici care acoperă toate etapele fluxului tehnologic a producerii.
Producătorii vor introduce pe piaţă produsele alimentare numai dacă acestea au fost preparate şi manipulate exclusiv în unităţile care au fost înregistrate oficial în domeniul siguranţei alimentelor, conform Cap. V1 din Legea nr.306/2018 privind siguranța alimentelor. Producătorii mici din domeniul alimentar aplică BPI (Bunele Practici de Igienă) la toate etapele de producție, de prelucrare și de distribuție a produselor alimentare aflate sub controlul lor.
Producătorii mici din domeniul alimentar care comercializează în unitățile de vânzare cu amănuntul produse alimentare trebuie să asigure că produsele obținute și comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică.
Cerințele simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar conțin norme generale pentru unitățile de producere; întreținerea utilajului și a echipamentelor; curățarea și dezinfectarea; combaterea dăunătorilor; măsuri de prevenire a contaminării fizice și chimice în procesul de producție, gestionarea deșeurilor etc.
Hotărârea va intra în vigoare la expirarea a 60 de zile de la dat publicării în MO.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
316 views
The date of publishing:
27 February /2025 07:55
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
agroalimentar | calitatea produselor | control sanitar
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.