News

Certificatele de origine preferențială a mărfurilor. Au fost publicate normele tehnice de eliberare

Certificatul de origine preferențială a mărfurilor este un document care confirmă univoc țara de origine a mărfii și este eliberat de organul țării exportatoare abilitat în conformitate cu legislația națională și cu acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

 

În Monitorul Oficial din 22 decembrie a fost publicat Ordinul nr. 507-O din 12 decembrie 2023 cu privire la aprobarea normelor tehnice de eliberare a certificatelor de origine preferențială a mărfurilor.

Conform normelor, pe formularele certificatelor de origine se indică denumirea şi adresa tipografiei sau marca acesteia.

 

Certificatul de origine se eliberează de către subdiviziunea vamală competentă, la cererea exportatorului sau a reprezentantului său în cadrul procedurii de vămuire a mărfurilor la export/ reexport sau în afara procedurii de vămuire a mărfurilor.

Exportatorul care solicită eliberarea unui certificat de origine trebuie să prezinte în orice moment, la cererea subdiviziunii competente, toate documentele, datele și informațiile necesare care fac dovada caracterului originar al mărfurilor respective, precum și a îndeplinirii tuturor condițiilor prevăzute de acordul de comerț liber corespunzător. Este important de menționat faptul că exportatorul care solicită eliberarea unui certificat de origine trebuie să păstreze documentele menționate timp de cel puțin 3 ani.

 

Normele mai prevăd că în cazul furtului, pierderii sau deteriorării certificatului de origine, la cererea scrisă a exportatorului, poate fi eliberat un duplicat pe un nou formular de certificat de origine. Duplicatul certificatului de origine este valabil din data eliberării certificatului de origine original. În cazuri excepționale, certificatul de origine poate fi eliberat şi după exportul/reexportul mărfurilor de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova dacă nu a fost eliberat, ca urmare a unor omisiuni sau dacă certificatul de origine emis anterior nu a fost acceptat în țara de import din motive tehnice. Exportatorul trebuie să indice în cerere locul şi data scoaterii mărfurilor de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova la care se referă certificatul de origine, precum şi motivele care stau la baza cererii sale. Subdiviziunea competentă eliberează retroactiv certificatul de origine numai după ce verifică dacă datele cuprinse în cererea depusă de exportator corespund cu cele cuprinse în documentele de export/reexport aferente.

 

Certificatele de origine pot fi anulate după eliberarea acestora, în cazul în care au fost eliberate cu încălcarea procedurii sau în baza datelor incomplete şi/sau neautentice, inclusiv urmare a unei verificări ulterioare efectuate în cadrul cooperării administrative internaționale, cu informarea în scris a exportatorului.

 

Ordinul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

 

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

957 views

The date of publishing:

26 December /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

certificat de origine

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon