
News
Codul de executare va reglementa restituirea amenzii contravenționale în baza actului judecătoresc irevocabil
Prin derogare de la prevederile1 art. 157–160 din Codul de executare, dacă instanța de judecată care a încetat procesul contravențional va anula sau va declara nul procesul-verbal cu privire la contravenție/decizia asupra cauzei contravenționale și nu va soluționat chestiunea cu privire la restituirea amenzii contravenționale, restituirea amenzilor achitate urmează a fi efectuată de către Serviciul Fiscal de Stat la cererea persoanei interesate.
În temeiul Legii nr.187 din 10 iulie 2025 pentru modificarea unor acte normative Codul de executare este completat cu art.1601 în vederea reglementării excluderii procedurii judiciare de întoarcerea executării prin intermediul instanței de judecată, în cazul amenzilor contravenționale/penale.
Conform completărilor la Cod, cererea cu privire la restituirea amenzilor achitate va putea fi depusă la autoritatea fiscală în termen de cel mult 3 ani de la rămânerea irevocabilă a hotărârii judecătorești. La cerere se va anexa actul judecătoresc irevocabil în original prin care s-a dispus încetarea procesului contravențional, anularea sau declararea nulității procesului-verbal cu privire la contravenție/deciziei asupra cauzei contravenționale.
Este prevăzut expres că restituirea se va efectua cu condiția că persoana nu înregistrează restanțe față de bugetul public național.
Noile prevederi ale Codului de executare, conform Legii nr.187/2025, vor intra în vigoare la 1 ianuarie anul 2026.
------------------
1Codul de executare
Articolul 157. Întoarcerea executării
(1) În cazul în care hotărârea executată se anulează şi, după rejudecarea cauzei, se adoptă o hotărâre prin care acţiunea se respinge parţial sau integral ori o încheiere de încetare a procesului sau de scoatere a cererii de pe rol, instanţa de judecată dispune din oficiu restituirea către pârât (debitor), din contul reclamantului (creditorului), a tot ceea ce s-a încasat în temeiul hotărârii anulate, precum şi a cheltuielilor de executare.
(2) Dacă restituirea în natură a bunurilor este imposibilă, instanţa de judecată prevede restituirea contravalorii lor, stabilită la data întoarcerii executării.
(3) Restituirea sumelor încasate în valută străină se efectuează prin virament. În cazul pârâtului (debitorului) persoană fizică, restituirea sumelor poate fi făcută şi în numerar.
Articolul 158. Soluţionarea de către prima instanţă
a întoarcerii executării
(1) Instanţa de judecată căreia i s-a trimis cauza spre rejudecare este obligată să examineze din oficiu întoarcerea executării şi să o soluţioneze în o nouă hotărâre sau încheiere, prin care se dispune încetarea procesului în cauză.
(2) Dacă instanţa de judecată care a rejudecat cauza nu a soluţionat întoarcerea executării hotărârii anulate, pârâtul este în drept, în termenele de prescripţie, să înainteze în această instanţă o cerere de întoarcere a executării în procedură în ordonanţă, fără respectarea procedurii prealabile.
(3) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârii de respingere a acţiunii.
(4) Părţile sînt scutite de plata taxei de stat, inclusiv pentru cererea de recurs. În acest caz se achită taxa de timbru în mărimea prevăzută de Legea taxei de stat nr. 213/2023.
Articolul 159. Soluţionarea de către instanţa de apel
sau instanţa de recurs a întoarcerii
executării
(1) Instanţa de apel sau instanţa de recurs este obligată să dispună întoarcerea executării dacă, examinând apelul sau recursul, anulează hotărârea instanţei de fond cu adoptarea unei noi hotărâri prin care respinge parţial sau integral acţiunea ori adoptă o încheiere de încetare a procesului sau de scoatere a cererii de pe rol.
(2) În cazul în care instanţa de apel sau de recurs nu a dispus întoarcerea executării, pârâtul poate înainta o acţiune în condiţiile art.158 din prezentul cod.
Articolul 160. Cazuri de limitare a întoarcerii executării
Nu se admite întoarcerea executării în cauzele de încasare a pensiei de întreţinere, de reparare a prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin altă vătămare a sănătăţii, precum şi prin pierderea întreținătorului, cu excepţia cazurilor când hotărârea anulată a fost întemeiată pe informaţii sau pe documente false prezentate de reclamant.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
206 views
The date of publishing:
23 July /2025 07:55
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
Codul de executare | restituirea amenzii contravenționale
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.