News

Codul subsolului în redacție nouă va intra în vigoare în luna mai 2026

Codul subsolului nr. 246 din 08.11.2024 are drept scop instituirea cadrului normativ cu privire la folosirea și protecția subsolului în vederea asigurării folosirii raționale și complexe a subsolului pentru satisfacerea necesarului de materie primă minerală și a altor necesități ale economiei naționale, asigurării securității lucrărilor la folosirea subsolului, precum și apărării drepturilor persoanelor fizice și persoanelor juridice indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare. Totodată, aplicarea noilor prevederi în domeniu va preveni și reduce efectele negative asupra mediului, precum și a oricăror riscuri pentru sănătatea umană, rezultate din gestionarea deșeurilor din industriile extractive.

 

În Monitorul Oficial din 29 noiembrie anul curent a fost publicat Codul subsolului în redacție nouă, prevederile căruia vor fi puse în aplicare la expirarea a 18 luni de la publicare, din 29 mai anul 2026, cu abrogarea concomitentă a Codului subsolului nr. 3/2009.

 

Conform Codului publicat, subiecții raporturilor juridice în domeniul folosirii și protecției subsolului sunt statul, unitățile administrativ-teritoriale, precum și persoanele juridice și fizice din RM și din străinătate. În numele statului și al UAT, la raporturile juridice în domeniul folosinței și protecției subsolului vor participa autoritățile administrației publice centrale și locale. Persoanele juridice și fizice străine vor beneficia de aceleași drepturi și vor purta aceleași obligații în procesul de folosire și protecție a subsolului ca și persoanele juridice și fizice din Moldova. Persoanele juridice și fizice vor dobândi statut de titular al autorizației de folosire a subsolului doar după ce li se va elibera autorizația de folosire a subsolului.

 

Codul prevede că autorizația de folosire a subsolului, act permisiv care va oferi titularului acestuia dreptul de a folosi subsolul va fi acordată pentru fiecare activitate în parte sau pentru mai multe activități odată și anume pentru cercetare geologică a subsolului; exploatarea substanțelor minerale utile; folosirea golurilor miniere; depozitarea deșeurilor periculoase și deșeurilor în subsol; organizarea obiectivelor geologice protejate de stat; colectarea materialelor mineralogice, paleontologice, a altor materiale geologice de colecție; exploatarea instalației de gestionare a deșeurilor extractive.

 

Actul legislativ stabilește că dreptul de folosință asupra sectoarelor de subsol apărut până la intrarea în vigoare a codului în redacție nouă se va considera valabil. Acești beneficiarii vor fi în drept să se adreseze autorității competente în domeniul folosinței și protecției subsolului în vederea obținerii autorizațiilor fără organizarea concursului. Autorizația pe termenul de exploatare a zăcământului acestei categorii de subiecți se va elibera pe termenul de exploatare care este stabilit în proiectul tehnologic pentru exploatarea sectorului de subsol sau pe termenul de exploatare care este stabilit în baza actelor prin care a fost atribuit dreptul de folosința a sectoarelor de subsol până la intrarea în vigoare a noului cod.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

152 views

The date of publishing:

02 December /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți | Persoana fizică | Persoană juridică

Tags:

persoana juridica | persoana fizică | codul subsolului

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon