News

Combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată în temeiul contractelor încheiate între profesioniști sau între profesioniști și autoritățile publice

Promovarea competitivității în mediul de afaceri și combaterea întârzierii în efectuarea plăților care decurg din contractele încheiate între profesioniști sau între profesioniști și autoritățile publice, asigurând astfel competitivitatea întreprinderilor, în special a întreprinderilor mici și mijlocii, este scopul Legii nr. 66 din 27.03.2025, publicate la data de 22 aprilie curent în Monitorul oficial.

 

De menționat, că prevederile Legii nr. 66/2025 privind combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată în temeiul contractelor încheiate între profesioniști sau între profesioniști și autoritățile publice va intra în vigoare la expirarea termenului de 6 luni de la data publicării, adică la data de 22 octombrie curent, cu excepția art. 15 din legea menționată (monitorizarea și raportarea datelor privind întârzierile în executarea obligațiilor de plată), care va fi pus în aplicare la expirarea termenului de 2 ani de la data publicării.

 

Noua lege se va aplica creanțelor certe, lichide și exigibile, constând în obligațiile de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-o factură sau dintr-un contract încheiat între profesioniști sau între un profesionist și o autoritate publică, contractul având ca obiect livrarea de bunuri, executarea de lucrări sau prestarea de servicii, inclusiv proiectarea și execuția lucrărilor publice, a clădirilor și a lucrărilor în construcțiile civile.

 

Este prevăzut expres că nu sunt incluse în sfera de aplicare a Legii nr. 66/2025 creanțele validate în procedura de insolvabilitate în condițiile Legii insolvabilității nr. 149/2012 sau creanțele care fac obiectul unei tranzacții extrajudiciare; creanțele care rezultă din contractele încheiate între profesioniști și consumatori.

 

Conform prevederilor Legii nr. 66/2025, în raporturile dintre profesioniști, creditorul este îndreptățit să perceapă dobânzi de întârziere și despăgubirea minimă (echivalentul în lei a 40 euro la cursul BNM din ziua respectivă) pentru efectuarea cu întârziere a plăților fără a fi necesară o notificare care să reamintească debitorului obligația sa de a efectua plata. Creanța ce se constituie din prețul bunurilor livrate, al lucrărilor executate sau al serviciilor prestate este purtătoare de dobândă de întârziere, în condițiile prevăzute la art. 942 din Codul civil (CC), în situațiile în care: creditorul, inclusiv subcontractanții acestuia, și-a îndeplinit obligațiile contractuale și legale; creditorul nu a primit executarea obligației pecuniare la scadență, cu excepția cazului în care debitorului nu îi este imputabilă întârzierea.

 

Termenul de executare a obligațiilor pecuniare prevăzut în contractele stabilite între profesioniști, nu va putea, conform noilor reglementări, să depășească 60 de zile - în condițiile și cu excepțiile prevăzute la art. 862 alin. (1) din CC, sau 30 de zile - în situațiile prevăzute la art. 862 alin. (3) și (4) din CC. Orice clauză contractuală contrară dispozițiilor menționate și în detrimentul obligației pecuniare va fi lovită de nulitate absolută.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

278 views

The date of publishing:

23 April /2025 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

plata serviciilor | intirziere

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon