News

Combaterea muncii nedeclarate: aplicarea metodelor și surselor indirecte

Începând cu 1 ianuarie 2023, la verificarea respectării interdicțiilor legale de achitare a salariului sau a altor plăți, precum și pentru stabilirea faptului achitării acestora fără reflectarea acestora în evidența contabilă, inspectorul de muncă va putea aplica metode și surse indirecte.

 

 

Legea nr. 355 din 22 decembrie 2022 pentru modificarea unor acte normative (combaterea muncii nedeclarate) a fost publicată în MO din 31 decembrie 2022 și conține modificări la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, Legea nr. 140/2001 privind Inspectoratul de Stat al Muncii, Legea nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător, precum și la Codul contravențional.

 

 

Astfel, indicatorii aplicați de inspectorul de muncă în cadrul metodelor și surselor indirecte sunt:

  • salariul mediu în întreprindere pentru salariați cu activitate similară, cu excepția salariilor managementului de top;
  • salariul mediu pe sector pentru salariați cu activitate similară sau salariul specificat în Convenția colectivă la nivel de ramură și/sau contractul colectiv de muncă aplicabile; 
  • informațiile obținute în urma schimbului de date cu autoritățile publice;
  • alte informații stabilite de Guvern.

 

 

În același timp, ISM a fost investit cu atribuția de a sesiza Serviciul Fiscal de Stat imediat, dar nu mai târziu de 10 zile de la data constatării faptelor, pentru întreprinderea măsurilor de conformare benevolă sau forțată.

 

 

Legea publicată mai prevede interzicerea inspectorului de muncă să fondeze servicii externe private de protecție și prevenire a muncii nedeclarate, precum și să activeze sau să aibă orice interes personal în cadrul acestora. Situația de incompatibilitate urmează să înceteze în termen de o lună de la data apariției acestora, iar dacă nu a eliminat situația în termenul prevăzut, inspectorul de muncă urmează a fi destituit din funcție.

 

 

Totodată, din 1 iulie 2023, ISM va constata și examina contravențiile privind utilizarea muncii nedeclarate și achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă, modificările respective fiind incluse în Codul contravențional. Astfel, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii și adjuncții lui, șefii inspecțiilor teritoriale de muncă și adjuncți lor, precum și inspectorii de muncă vor fi în drept să constate contravenții, să încheie procese-verbale și să aplice sancțiuni.

 

 

De asemenea, noile prevederi permit și efectuarea controalelor inopinate, începând cu 1 martie 2023, în cazul deținerii informațiilor sau indiciilor (susținute prin probe) privind utilizarea de angajator a muncii nedeclarate sau a achitării salariului ori a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

2049 views

The date of publishing:

04 January /2023 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

surse indirecte | munca nedeclarata

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon