News

Compensarea cheltuielilor de transport lucrătorilor medico-sanitari

Lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici vor primi compensație pentru cheltuielile de transport (tur-retur de la domiciliu la locul de muncă) dacă vor întruni cumulativ câteva condiții. În acest sens este propus pentru consultări publice proiectul Regulamentului modul de stabilire și acordare a compensației pentru cheltuielile de transport (deplasarea tur-retur între domiciliu și locul de muncă) lucrătorilor medico-sanitari și farmaceutici.

 

Astfel, condițiile ce urmează a fi îndeplinite sunt următoarele:  sunt lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici cu studii superioare de licență în medicină, cu studii postuniversitare de rezidențiat (medici, inclusiv medici conducători, farmaciști, medici rezidenți, farmaciști rezidenți, asistenți medicali cu studii superioare, chimiști medicali, biologi medicali, biochimiști în laborator, fizioterapeuți, logopezi, tehnicieni radiologi, optometriști, psihologi, psihopedagogi, ingineri biomedicali, bacteriologi), și cu studii profesionale tehnice postsecundare și postsecundare nonterțiare medicale și farmaceutice (asistenți medicali cu studii medii, tehnicieni și asimilați din domeniul sănătății); sunt angajați în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, din orașe și sate (comune), inclusiv din componența municipiilor Chișinău și Bălți, cu excepția celorlalte teritorii ale municipiilor respective, în spitale publice regionale; au domiciliul aflat în afara localității de amplasare a instituțiilor medico-sanitare publice unde activează și nu au în proprietate, sau orice altă formă (chirie, comodat), o locuință în localitate în care își desfășoară activitatea.

 

Cererea pentru acordarea dreptului la compensație se depune la instituția medico-sanitară publică în care lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici activează. Cererile se examinează de către o Comisie constituită prin ordinul conducătorului instituției medico-sanitare publice.

 

Conform proiectului, la estimarea volumului mijloacelor financiare necesare pentru achitarea compensațiilor se va ține cont de distanța dintre localitățile de amplasare a domiciliului, sau după caz a reședinței temporare a lucrătorului medical și a instituției medico-sanitare publice, confirmată și eliberată de autoritatea/instituția responsabilă (Consiliul raional/municipal, administratorul infrastructurii rutiere), la solicitarea instituției medico-sanitare publice; tarifele la serviciile regulate de transport rutier de persoane, pentru categoria de confort II și numărul de zile/ture preconizate a fi lucrate în trimestrul pentru care se solicită mijloacele financiare.

 

Cuantumul mijloacelor necesare pentru acordarea compensației lucrătorilor medico-sanitari și farmaceutici este prevăzut anual în bugetul de stat, în baza propunerilor Ministerului Sănătății.

 

Conform modificărilor operate la art. 11 alin. (4) din Legea ocrotirii sănătății nr. 411/1995, prin Legea nr. 156/2024, ) lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici cu studii superioare de licență în medicină, cu studii postuniversitare de rezidențiat și cu studii profesionale tehnice postsecundare și postsecundare nonterțiare medicale și farmaceutice angajați în instituții medico-sanitare publice din orașe și sate (comune), inclusiv din componența municipiilor Chișinău și Bălți, cu excepția orașelor de reședință ale municipiilor respective, în spitale publice regionale, cu domiciliul aflat în afara localității de amplasare a instituțiilor medico-sanitare publice în care activează, beneficiază de compensarea cheltuielilor pentru transport (deplasare tur-retur între domiciliu și locul de muncă) din contul mijloacelor bugetului de stat, prin intermediul angajatorului, în mărimea și modul stabilite de Guvern.

 

 

Conform notei informative, vor fi necesare 12 360,0 mii lei pentru compensarea cheltuielilor de transport (tur-retur) lucrătorilor medicali, care se încadrează atât în limita alocaților aprobate în Legea bugetului de stat pentru 2024 cât și în limitele prevăzute în proiectul CBTM pentru anii 2025-2027, sursa de finanțare fiind mijloacele bugetului de stat. De alocații nominalizate vor beneficia circa 3 mii de lucrătorilor medico-sanitari și farmaceutici angajați în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, cu domiciliul aflat în afara localității de amplasare a instituțiilor medico-sanitare publice unde activează.

 

Un articol despre garanţii juridice acordate personalului farmaceutiс poate fi consultat aici.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

500 views

The date of publishing:

08 October /2024 08:00

Catalogul tematic

Transport | Noutăți

Tags:

consultari publice | cheltuielile de transport | medici rezidenti

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon