News

Condițiile specifice de subvenționare în avans din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a înaintat pentru consultări publice proiectul Regulamentului privind măsurile și condițiile specifice de subvenționare în avans (Regulament) din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR) în vederea descrierii măsurilor de subvenționare și a condițiilor specifice de eligibilitate pentru forma de subvenționare „în avans”.

 

De menționat, că prin implementarea Regulamentului, statul va contribui anual la susținerea a cel puțin 200 beneficiari pentru care se vor aloca circa 10 % din mijloacele FNDAMR.

 

Prin implementarea măsurilor elaborate se urmărește scopul atingerii obiectivelor generale și specifice ale politicii statului în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, prin realizarea mai multor indicatori ce țin de dezvoltarea infrastructurii economice în mediul rural; îmbunătățirea calității vieții în mediul rural prin diversificarea activităților economice și dezvoltarea turismului rural; reducerea vulnerabilității activităților economice în contextul schimbărilor climatice prin aplicarea tehnologiilor inovative; creșterea șeptelului de animale și dezvoltarea de noi exploatații zootehnice; încurajarea dezvoltării procesării la scară mică și comercializarea directă a produselor obținute; extinderea suprafețelor de culturi cultivate pe teren protejat; creșterea suprafețelor de plantații cu valoare adăugată etc.

 

În condițiile aprobării Regulamentului în redacția propusă de către autori, plata în avans, se va acorda în baza unui proiect investițional acceptat de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură până la efectuarea unor costuri de implementare a acestuia. Plafonul anual pentru un solicitant în cadrul forme date de subvenționare nu va putea depăși valoarea a 4 mil. lei.

 

Prevederile Regulamentului se vor aplica următorilor subiecți ai subvenționării: fermieri micro și mici; persoane juridice sau fizice care desfășoară activitate în mediul rural, altul decât fermierul; unități administrativ-teritoriale; organizații din domeniul cercetării și inovării, instituții de învățământ cu profil agroindustrial.

 

Costurile suportate de către subiectul subvenționării la elaborarea proiectului investițional, legate de onorariile arhitecţilor şi inginerilor, proiectanţilor, studii de fezabilitate, proiectare, material de vizibilitate, nu va depăși 10% din costul total al proiectului investițional.

 

Se preconizează că subvenționarea în avans se va accepta în cazul a șapte măsuri, și anume:

 

  1. îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale;
  2. dezvoltarea infrastructurii exploatației agricole;
  3. diversificarea activităților economice rurale;
  4. stimularea producerii pe teren protejat;
  5. înfiinţarea plantațiilor de arbuşti fructiferi, aromatice, medicinale și condimentare;
  6. modernizarea exploatațiilor zootehnice;
  7. transfer de cunoștințe, inovare și formare.

 

Propunerile cu privire la îmbunătățirea proiectului se vor accepta până la 18 aprilie anul curent.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

618 views

The date of publishing:

11 April /2023 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

consultari publice | FNDAMR | subvenționare în avans | Subvenţiile în agricultură

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon