News

Consultantul de investiții – un nou actor pe piața de investiții

Dat fiind faptul că pe piața de capital a apărut un nou actor - denumit „consultantul de investiții” potrivit articolului 371 din Legea nr. 171/2012 privind piața de capital (introdus prin Legea nr. 321 din 24 noiembrie 2022), Comisia Națională a Pieței Financiare propune pentru consultări publice modificarea Regulamentului privind serviciile și activitățile de investiții, aprobat prin Hotărârea CNPF nr. 49/3/2015.

 

Scopul principal al proiectului de modificare al Regulamentului constă în ajustarea cadrului normativ subsecvent, prin determinarea condițiilor de exercitarea a statutului organizational-funcțional al consultantului de investiții. Astfel, se dorește ca activitatea acestui nou participant, în cadrul infrastructurii pieței de capital, să respecte principiile și standardele acestei piețe, contribuind la dezvoltarea serviciilor și activităților de investiții.

 

În primul rând, se propune completarea Regulamentului cu prevederea conform căreia consultanţa de investiţii semnifică recomandarea personală dată unui client, în legătură cu una sau mai multe tranzacţii cu instrumente financiare.

 

În același timp, contractul privind prestarea serviciilor de către consultantul de investiții se referă la orice servicii furnizate de către acesta către client în legătură cu investițiile financiare prestate în temeiul art. 371 din Legea privind piața de capital, inclusiv, dar, fără a se limita la consiliere în privința achiziționării, vânzării sau reținerii anumitor active financiare, analiza pieței, evaluarea riscurilor, identificarea oportunităților de investiții etc.

 

De asemenea, Regulamentul mai prevede că societatea de investiţii/consultantul de investiții furnizează, în timp util, clientului obişnuit sau potenţialului client obişnuit, înainte ca respectivul client sau potenţialul client să încheie un contract privind furnizarea de servicii și desfășurarea activității în conformitate cu prevederile Regulamentului, informații privind termenele contractului, societatea de investiţii, precum şi activităţile şi serviciile acesteia.

 

Precizăm, conform Legii privind piața de capital, se consideră consultant de investiții și nu necesită licență de societate de investiții persoana juridică autorizată să desfășoare exclusiv servicii și activități de investiții în legătură cu primirea și transmiterea ordinelor privind unul sau mai multe instrumente financiare sau consultanța de investiții. În cadrul furnizării serviciilor menționate, consultanții de investiții sunt autorizați să transmită ordinele doar către societățile de investiții și persoanele acceptate. Comisia Națională aprobă, prin hotărâre, acordarea calității de consultant de investiții în termen de cel mult 15 zile de la depunerea unei cereri în acest sens și constatarea corespunderii cu cerințele stabilite. Taxa pentru acordarea calității de consultant de investiții este de 5000 de lei, care se varsă în bugetul Comisiei Naționale de către consultantul de investiții în termen de cel mult 10 zile de la data aprobării hotărârii de acordare a calității de consultant de investiții.

 

La acordarea calității de consultant de investiții, Comisia Națională include informația privind persoana respectivă în Registrul consultanților de investiții, ținut de aceasta.

 

 Calitatea de consultant de investiții se acordă pentru o perioadă nelimitată și poate fi retrasă prin hotărârea Comisiei Naționale, în următoarele cazuri:

a) consultantul de investiții încalcă prevederile legislative și normative;

b) persoana nu a activat în calitate de consultant de investiții pe parcursul a 12 luni consecutive;

c) la cererea consultantului de investiții.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

688 views

The date of publishing:

10 July /2024 08:00

Catalogul tematic

Finanţele publice locale | Noutăți fiscale

Tags:

piata de actiuni | atragere a investițiilor | consultanta

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon