News
Consultări publice: modificarea și rezoluțiunea contractului de parteneriat public-privat
Proiectul modificărilor la Legea nr. 179/2008 cu privire la parteneriatul public-privat elaborat și propus pentru consultări publice de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării prevede completarea legii cu prevederi ce vor reglementa revizuirea și rezoluțiunea contractelor de parteneriat public-privat (PPP).
Conform proiectului, orice modificare a contractului de PPP în timpul derulării acestuia va putea fi realizată cu aprobarea Guvernului, sau a autorității deliberative care a aprobat încheierea contractului. În aceste condiții partenerul public va fi în drept să solicite modificarea contractului în partea ce ține de repartizarea profitului, dacă din rezultatul desfășurării activităților, acesta obține un profit mai mic de 25% în raport cu profitul repartizat partenerului privat. Refuzul partenerului privat de renegociere a repartizării profitului, va putea constitui temei pentru partenerul public de rezoluțiune a contractului.
Se propune ca pentru orice modificare privind majorarea valorii contractului de PPP, obligația de asigurare a finanțării suplimentare să cadă în sarcina partenerului privat. Totodată, orice modificare în contract se va efectua prin semnarea de către părți a unui acord adițional, copia căruia se va transmite Agenției Proprietății Publice.
În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă de către autori, articolul, ce va reglementa condițiile rezoluțiunii contractului de PPP, va stabili că la încetarea anticipată a contractului de PPP, la inițiativa partenerului public, se vor aplica mecanismele de stingere a obligațiilor financiare, conform termenelor de plată și condițiilor prevăzute în documentația de atribuire și în contract.
Astfel, dacă rezilierea va avea loc pe durata realizării investiției, sumele datorate de către partenerul public partenerului privat se va calcula luând în considerare următoarele: minimum dintre valoarea de piață stabilită de un evaluator independent și valoarea stabilită în funcție de cheltuielile de capital suportate de către partenerul privat până la acel moment, fără costurile de finanțare aferente; sumele datorate cu titlu de penalități, nu trebuie să depășească valoarea lucrărilor executate până la momentul rezilierii contractului.
În cazul în care rezilierea contractului va avea loc ulterior realizării investiției, sumele datorate de către partenerul public partenerului privat se vor calcula luând în considerare raportul dintre valoarea de piață a bunului realizat în baza contractului de PPP, stabilită de un evaluator independent, și valoarea cheltuielilor capitale suportate de către partenerul privat până la acel moment, fără costurile de finanțare aferente, din care se vor scădea cheltuielile de amortizare a bunului, componenta aferentă cheltuielilor de investiție pentru realizarea bunului din plățile brute efectuate până la momentul rezilierii, sume aferente obligațiilor exigibile și neîndeplinite privind reparația și întreținerea bunului ce face obiectul contractului de parteneriat public-privat, până la momentul rezilierii contractului și profitul aferent etc.
Se propune ca din valoarea stabilită potrivit mecanismului descris supra, să se deducă sumele cu titlu de penalități aferente consecințelor negative ale rezilierii, raportat la valoarea contractului iar sumele datorate cu titlu de penalități nu trebuie să depășească valoarea neamortizată a bunului la care se adaugă cheltuieli cu investițiile aferente lucrărilor de reparații efectuate pe durata de operare.
În oricare dintre situațiile date, drepturile constituite de partenerul public în favoarea partenerului privat vor înceta, iar bunurile realizate sau dobândite de partenerul privat și reprezentând obiectul contractului de PPP, precum și cele necesare derulării serviciului public se vor transmite de drept partenerului public, libere de sarcini, în bună stare de funcționare și exploatabile conform standardelor aplicabile serviciului public și/sau bunurilor similare, în condițiile stabilite prin documentația de atribuire și contractul de PPP.
În acest context proiectul mai prevede că în situația în care partenerul privat va fi supus procedurii de insolvabilitate pe o perioadă mai mare de 3 luni de la data deschiderii procedurii, contractul de PPP va înceta anticipat din vina partenerului privat.
Propunerile cu privire la îmbunătățirea proiectului vor fi acceptate până la 2 aprilie anul curent.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
1067 views
The date of publishing:
27 March /2023 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
contracte | consultari publice | PPP
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.