News
Controlul extern al calității auditului: ce modificări au intrat în vigoare?
Dacă numărul specialiștilor privind controlul extern al calității auditului necesar pentru efectuarea controlului extern nu este suficient, atunci Consiliul de supraveghere publică a auditului va putea contracta experți - persoane cu înalt nivel de calificare și experiență de minim 5 ani cel puțin în unul din domeniile: piața finanaciară, raportare financiară, audit sau alte domenii relevante pentru controale, inclusiv o persoană care exercită activitatea de audit.
Regulamentul privind controlul extern al calității auditului (aprobat prin Decizia Comitetului de supraveghere a auditului nr.17/2019) a fost modificat, prin Decizia Consiliului de Supraveghere Publică a auditului nr.17 din 21 iunie 2024 , publicată în Monitorul Oficial din 28 iunie curent.
Modificările mai prevăd că în cazul în care pentru desfășurarea corespunzătoare a controalelor externe sunt necesare anumite cunoștințe de specialitate, atunci specialiștii privind controlul extern pot fi asistați de experți. În cazul în care controlul extern al calității auditului în cadrul unei entități de audit, care a efecutat audit al entității de interes public a fost efectuat de experți, specialiștii privind controlul extern al calității ai Consiliului trebuie să efectueze controlul extern al calității auditului în cadrul aceleșai entități de audit cel puțin o data la 6 ani.
De asemenea, Regulamentul mai prevede că, Consiliul va stabili data începerii controlului extern și va transmite entității de audit înștiințarea privind efectuarea controlului extern, cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru începerea controlului extern, ce conține data începerii controlului, perioada supusă controlului, precum și o mențiune privind obligațiile entității de audit.
În același timp, specialiștii controlului extern al calității și/sau experții vor prezenta o evaluare a conținutului celui mai recent Raport privind transparența publicat, după caz, de entitatea de audit. Dacă, în urma evaluării conținutului celui mai recent Raport privind transparența publicat de entitatea de audit, s-au constatat informații care ar induce în eroare publicul, entitatea de audit, la solicitarea Consiliului, va modifica Raportul. Totodată, dacă se constată că în urma controlului extern entitatea de audit nu a întreprins acțiuni ulterioare de remediere a neconformităților și de implementare a recomandărilor din ultimul Raport privind controlul extern al calității auditului, Consiliul publică pe pagina web oficială neconformitățile majore constatate în cadrul sistemului de management al calității.
O altă prevedere vizează Organizația profesională din domeniul auditului selectată de Consiliu – care efectuează controlul extern al membrilor săi la entitățile de audit care, cumulativ, îndeplinesc condițiile: nu au efectuat auditul la entitățile de interes public în ultimii 6 ani; au 2 și mai mulți auditori angajați și au efectuat cel puțin 5 misiuni de audit anual în ultimii 3 ani. Astfel, planul semestrial de control extern al calității se aprobă de către organizația profesională până la data de 25 a ultimei luni a semestrului de gestiune pentru semestrul următor, preventiv coordonat cu Consiliul.
Totodată, specialiștii controlului extern vor semna o declarație pe propria răspundere privind neafilierea față de entitatea de audit.
Precizăm, Consiliul de supraveghere publică a auditului este o instituție publică autonomă, cu statut de persoană juridică, responsabilă pentru supravegherea publică a auditului. Organele de conducere ale Consiliului sunt Comitetul şi directorul executiv.
Controlul extern se efectuează de către Consiliu în scopul gestionării sistemului de asigurare a calității auditului pentru a preveni, detecta și corecta neconformități în procesul efectuării auditului situațiilor financiare, precum și în vederea constatării existenței și a modului de aplicare a politicilor și a procedurilor de control al calității auditului la nivel de entitate de audit și misiune de audit.
Modificările au intrat în vigoare la data publicării.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
673 views
The date of publishing:
01 July /2024 08:00
Catalogul tematic
Noutăți fiscale | Legislație fiscală
Tags:
consiliu de supraveghere | modificarea legislatiei | audit extern | intrat în vigoare
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.