News

Cum vor fi examinate contestațiile rezultatelor evaluării și reevaluării bunurilor imobile în scopul impozitării?

La cererea titularului de drepturi asupra bunurilor imobile supuse evaluării/reevaluării în scopul impozitării sau a reprezentantului său legal, vor putea fi contestate rezultatele evaluării/reevaluării în scopul impozitării. Astfel, în cazul în care titularul de drepturi asupra imobilului nu este de acord cu rezultatele evaluării, procedura de contestare îi oferă posibilitatea de a le contesta pe cale extrajudiciară, la autoritatea responsabilă, succesiv, la fiecare nivel.

 

În acest sens, este propus pentru consultări publice proiectul Regulamentului cu privire la procedura de examinare a contestațiilor rezultatelor evaluării și reevaluării bunurilor imobile în scopul impozitării.

 

Conform proiectului, autoritățile responsabile de examinarea contestațiilor privind rezultatele evaluării/reevaluării examinează și soluționează, în limita competențelor sale, pe cale extrajudiciară, contestațiile privind rezultatele evaluării/reevaluării, autoritățile respective fiind: structurile teritoriale ale Cadastrului Bunurilor Imobile; subdiviziunea responsabilă de domeniul evaluării bunurilor imobile din cadrul IP Cadastrul Bunurilor Imobile și Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru, prin intermediul Comisiei pentru examinarea contestațiilor.

 

Astfel, procedura de examinare a contestațiilor privind rezultatele evaluării/reevaluării include câteva etape: depunerea contestației; primirea și înregistrarea acesteia; examinarea și soluționarea contestației în funcție de obiectul contestației; informarea titularului de drepturi/reprezentantului legal.

 

Modalitățile de depunere a contestației

Titularul de drepturi, personal sau prin intermediul reprezentantului său legal împuternicit, va avea dreptul de a depune contestație privind rezultatele evaluării/reevaluării, în termen de 60 de zile de la data comunicării rezultatelor:

  • online: prin completarea formularului electronic de contestație disponibil pe geoportalul tematic al Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru;
  • prin corespondență: prin transmiterea contestației prin poșta electronică sau poștă la adresa Structurilor teritoriale ale IP Cadastrul Bunurilor Imobile;
  • fizic: prin depunerea contestației în format scris la sediul structurilor teritoriale ale IP Cadastrul Bunurilor Imobile.

 

Ce trebuie să conțină contestația?

Contestația trebuie să conțină următoarele elemente:

  • datele de identificare ale titularului de drepturi/reprezentantului acestuia: numele și prenumele sau denumirea companiei, IDNP/IDNO, adresa poștală completă și adresa electronică, număr de contact;
  • denumirea autorității responsabile de examinare a contestațiilor;
  • datele privind bunul imobil evaluat în scopul impozitării (numărul cadastral, adresa completă, tipul și numărul actului de proprietate);
  • obiectul contestației și motivarea acesteia;
  • semnătura titularului de drepturi/reprezentantului legal și data depunerii acesteia, utilizând semnătura olografă în cazul depunerii fizice sau prin corespondență, respectiv semnătura electronică calificată în cazul transmiterii prin intermediul poștei electronice.

 

Componentele modelului de evaluare, care nu se referă la caracteristicile fizice și apartenența bunului imobil la un anumit tip/subtip de bunuri imobile se vor revizui în cazul în care sunt depuse un număr semnificativ de contestații întemeiate (minimum 25% din totalul bunurilor imobile din aceiași zonă valorică).

 

Procedura de contestare a rezultatelor evaluării și reevaluării constituie o componentă esențială în procesul de evaluare a bunurilor imobile pentru impozitare, asigurând transparența și echitatea acestuia printr-un set clar de reguli, se menționează în nota proiectului. Totodată, prin depunerea unei contestații, anumite erori, discrepanțe valorice și neconcordanțe pot fi identificate și corectate, contribuind astfel la ajustarea valorii estimate a bunului imobil. Acest lucru contribuie la menținerea unui sistem fiscal echilibrat, în care valorile estimate reflectă valoarea reală a bunurilor imobile. Astfel, atât autoritățile fiscale, cât și titularii de drepturi beneficiază de un sistem de evaluare mai obiectiv și mai transparent, crescând încrederea în procesul de evaluare și impozitare. 

 

Proiectul poate fi consultat până la 11 octombrie curent.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

389 views

The date of publishing:

03 October /2024 07:56

Catalogul tematic

Impozitul pe bunurile imobiliare | Noutăți

Tags:

consultari publice | baza de impozitare | Bunuri imobile | evaluare cadastrala

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon