Diverses

De ce este important lucrul în echipă în cadrul unei companii?

Conform studiului realizat de către Queens University of Charlotte, aproximativ 75% dintre angajatori consideră că munca în echipă și colaborarea sunt „foarte importante”. Totodată, însă doar 18% dintre angajați depun eforturi considerabile pentru a facilita un lucru în echipă eficient.

 

 

Un management eficient al echipei, de fapt, se manifestă printr-un nivel înalt de implicare și motivare a angajaților. Într-un  astfel de mediu, angajații se simt predispuși să-și orienteze eforturile spre atingerea obiectivelor companiei. Astfel, managementul eficient al echipei și consolidarea unui mediu de lucru bazat pe munca în echipă este vital pentru succesul companiei. Totodată, conform studiului Sales Forces, 86% dintre respondenți menționează lipsa de colaborare sau comunicarea ineficientă drept factori predominanți care determină eșecurile la locul de muncă.

 

 

Factorii care determină un mediu prielnic pentru o echipă eficientă

Atunci când mai mulți angajați își adună forțele pentru a atinge un obiectiv comun, dinamicile interpersonale joacă un rol important. Uneori, membrii unei echipe se pot conecta bine într-un mod implicit, iar alteori, această conexiune poate eșua chiar și după alocarea de resurse pentru a o stabili. Iată care sunt factorii care caracterizează un mediu de lucru orientat spre munca în echipă.

Concentrare pe obiective. Pentru a avea o echipă eficientă, obiectivul comun trebuie să fie descris în detaliu și înțeles de către membrii echipei. Astfel, angajații tăi vor cunoaște care sunt obiectivele echipei și cum ar putea să contribuie la realizarea acestora.

Încurajarea și promovarea atitudinii pozitive. Un mediu de lucru bazat pe atitudine reciprocă pozitivă este crucial pentru o echipă eficientă. Dacă echipa ta este una tânără, iar membrii echipei încă nu se cunosc bine între ei, nu ezita să promovezi activități care ar contribui la stabilirea și menținerea relațiilor între angajați. Experiențele și ideile împărtășite de către angajați creează legături și generează încredere – factori importanți în promovarea spiritului de echipă.

Ameliorarea conflictelor. Conflictele au proprietatea de a îndepărta o echipă de la obiectivele sale, reducând astfel și productivitatea echipei per general. În acest sens, medierea conflictelor permite echipei tale să rămână concentrată și orientată spre rezultat.

Leadership “sănătos”. Calitatea conducerii are o influență considerabilă asupra productivității echipei. Liderul echipei tale trebuie să fie mereu informat, răbdător și respectuos față de echipă. El trebuie să ofere îndrumări adecvate și să sprijine eforturile echipei nu numai în procesul de atingere a obiectivelor organizaționale, dar și a obiectivelor individuale.

Comunicarea eficientă este crucială pentru a dezvolta echipe eficiente. Indicatorii unei comunicări eficiente în echipă includ:

  • tonuri de conversație blânde;
  • disponibilitatea de a lua în considerare toate opiniile;
  • dorința de a spori frecvența comunicării;
  • rezolvarea eficientă a conflictelor și procese eficiente de luare a deciziilor.

 

Principalele avantaje a lucrului în echipă

  • Munca în echipă îmbunătățește productivitatea și generează rezultate mai bune. Conexiunile dintre membrii echipei cresc productivitatea și reduc anumite riscuri. Totodată, lucrul în echipă îi inspiră pe oameni să lucreze mai mult. Membrii echipei tind să se motiveze reciproc devenind, astfel, mai productivi. De fapt, acest fenomen are o explicație destul de simplă: un angajat, fiind înconjurat de alți angajați, simte o responsabilitate socială de a-și efectua munca la un nivel optim de calitate.
  • Lucrul în echipă crește moralul și motivația angajaților. Angajații tăi sunt ființe sociale și, deși unii susțin că preferă să lucreze individual, majoritatea angajaților simt necesitatea de a împărtăși experiențe cu ceilalți angajați. Atunci când sunt conectați psihologic, angajații tăi se simt mai bine. Astfel, munca în echipă are impact pozitiv asupra moralului și motivației angajaților în următorul mod:
    – Împărtășirea succesului îmbunătățește motivația echipei, iar împărtășirea eșecurilor oferă lumină chiar și celor mai posomorâte zile;
    – Fii parte a echipei, angajații tăi simt o responsabilitate mai mare a rolului său în ceea ce privește buna funcționare a proceselor. Acest lucru sporește motivația angajatului de a-și face treaba bine, astfel încât să obțină satisfacție personală, dar și recunoașterea colegilor asupra proiectului și recunoaștere generală.
    – Lucrul în cadrul unei echipe creează și dezvoltă sentimentul de apartenență. Atunci când angajații contribuie la un obiectiv comun aceștia se simt mai conectați la companie și, prin urmare, sunt mai împliniți și mândri de munca lor.
  • Repartizarea volumului de lucru. Se recomandă ca sarcinile voluminoase sau procesele care consumă mult timp să fie delegate echipelor, nu și angajaților în particular. Astfel, o echipă productivă poate repartiza volumul de lucru într-un mod inteligent și eficient, astfel încât să se excludă factorul de burnout a anumitor angajați în parte.
  • Generarea de idei. Munca în echipă motivează întreaga echipă să propună mai multe idei, dezvoltând, astfel, atât abilitățile individuale, cât și abilitățile echipei. Inspirația și ideile care rezultă din discuțiile în echipă se pot transforma în avantaje reale pentru afacerea ta.

308 views

The date of publishing:

31 May /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

colaborare | studiu | echipa | companie

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon