News

Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a înaintat pentru consultări publice proiectul modificărilor la Legea nr.50/2021 cu privire la grupurile de acțiune locale (GAL), în temeiul căruia legea menționată va fi adusă în concordanță cu prevederile Regulamentului (UE) 2021/1060 care stabilește prevederi privind dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității.

 

Astfel, Legea nr. 50/2021 va fi completată cu norme (art. 41 și 42) ce vor prevedea că strategia de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității urmează să conține așa elemente ca: descrierea zonei geografice și a populației care fac obiectul strategiei de dezvoltare locală; procesul de implicare a comunității în dezvoltarea strategiei; o analiză a nevoilor de dezvoltare și a potențialului zonei; obiectivele, inclusiv țintele măsurabile pentru rezultate, precum și acțiunile conexe planificate; modalitățile de gestiune, monitorizare și evaluare; un plan financiar, cu alocarea planificată din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, ca sursă financiară principală, inclusiv alocarea planificată din alte fonduri, care vizează întreaga perioadă de implementare și include informații referitoare la realizarea indicatorilor planificați pentru fiecare an.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția autorilor, strategia va putea fi susținută financiar din Programul LEADER1 dacă va răspunde criteriilor de selecție stabilite de organul central de specialitate care se va asigura că dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității se axează pe zone rurale învecinate; este plasată sub responsabilitatea unor GAL-uri formate din reprezentanți ai intereselor socioeconomice locale ale sectoarelor public, antreprenorial și civic, în care niciun grup individual de interese nu controlează procesul decizional.

 

Proiectul prevede completarea Legii nr. 50/2021 cu noțiunea de „zone rurale” prin care se vor subînțelege zonele constituite din sate, comune, sau orașe cu o populație de până la 10 mii de locuitori, conform numărului populației cu reședință obișnuită ținută de Biroul Național de Statistică.

 

Ținând cont de această prevedere nouă autorii atrag atenția, că următorul apel al Programului LEADER pentru grupurile de acțiune locală va avea loc începând cu luna ianuarie 2026, iar aproximativ 10 GAL-uri sunt sub risc de a nu întruni criteriul minim privind populația (minimum 10 mii).  În acest context, toate GAL care se află sub acest risc, urmează până la sfârșitul anului 2025 să reușească reorganizarea și elaborarea unei noi strategii de dezvoltare locală, pentru a fi eligibili de a participa la următorul apel al programului.

 

-----------------------------

1Programul LEADER – program de stat, administrat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul căruia grupurile de acţiune locală solicită finanţare în baza unui plan operaţional, din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, pentru funcţionarea proprie și pentru implementarea strategiilor de dezvoltare locală.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

83 views

The date of publishing:

10 April /2025 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

consultari publice | leader | dezvoltare locala

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon