News

Diminuarea practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru”. SFS a publicat raportul pentru 9 luni

În primele 9 luni ale anului curent, numărul controalelor fiscale în cadrul cărora au fost constatate încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă (diminuarea fondului de salarizare și obligațiilor fiscale aferente) a constituit 205 de cazuri comparativ cu 198 de cazuri pentru perioada similară a anului precedent. În consecință, au fost calculate suplimentar la buget obligații aferente plăților salariale: impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, penalități și amenzi în sumă totală de 38,7 mil. lei din ele fiind achitate 17,3 mil. lei. Datele sunt incluse în Raportul Serviciului Fiscal de Stat privind activitățile de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru” pentru 9 luni ale anului 2024.

 

Conform Raportului, sub aspectul realizării obiectivului privind consolidarea interacțiunii între autoritățile responsabile de procesul de combatere a muncii ne(sub)declarate și anume conlucrarea Serviciului Fiscal de Stat cu Inspectoratul de Stat al Muncii, pentru 9 luni ale anului 2024 au fost planificate 12 controale comune. Ca rezultat, 7 controale au fost efectuate de comun acord cu funcționarii Inspectoratului de Stat al Muncii, 5 control în lipsa participării reprezentanților Inspectoratului de Stat al Muncii.

 

Totodată, în perioada de referință de către Serviciul Fiscal de Stat au fost examinate 66 petiții recepționate de la cetățeni privind invocarea încălcărilor legislației admise de către angajatori la calcularea plăților salariale și neachitarea de către aceștia a contribuțiilor de asigurări sociale. Din totalul cererilor examinate, 24 au fost readresate spre examinare conform competenței Inspectoratului de Stat al Muncii.

 

În același timp, pentru promovarea politicilor de educație juridică și civică a salariaților, de către SFS au fost efectuate vizite fiscale la 6 717 agenți economici. De menționat, că la agenții economici față de care au fost întreprinse măsuri de conformare prin prisma vizitelor fiscale, pentru 9 luni ale anului 2024 s-a înregistrat o creștere în parte ce ține de obligațiile fiscale calculate aferente plăților salariale cu 24 % mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent.

 

Astfel, pentru 9 luni ale anului 2024 au fost calculate suplimentar la buget obligații fiscale aferente plăților salariale (cu excepția penalităților și amenzilor aplicate) în sumă totală de 21 872 957 lei sau cu 8 610 512 lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2023 inclusiv:

- la compartimentul impozitul pe venit pentru 9 luni ale anului 2024 au fost calculate obligații fiscale în mărime de 5 721 795 lei, în creștere cu 2 396 629 lei comparativ cu perioada similară a anului precedent care constituie 3 325 166 lei;

- suma contribuțiilor de asigurări sociale aferente plăților salariale calculate suplimentar la buget, pentru 9 luni ale anului 2024 constituie 11 725 437 lei, mai mult cu 4 441 495 lei comparativ cu 7 283 942 lei cu 9 luni ale anului 2023;

 - suma primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală aferente plăților salariale în rezultatul Impozit pe venit reţinut din plăţi salariale.

 

Raportul integral poate fi consultat aici.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Serviciul Fiscal de Stat

291 views

The date of publishing:

16 October /2024 10:25

Catalogul tematic

Noutăți fiscale | Control fiscal | Sancționare

Tags:

obligaţii fiscale | munca la negru | salarii în plic

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon