News

Distribuirea profitului net de către SRL. Prevederi noi

Societatea cu răspundere limitată (SRL) va distribui profitul net și plăti dividende anuale sau intermediare (trimestriale sau semestriale). Plata dividendelor intermediare se va efectua în temeiul situațiilor financiare interimare din care rezultă suficiența fondurilor disponibile. Cuantumul dividendelor anuale/intermediare nu va putea depăși cuantumul profitului net de la sfârșitul perioadei de gestiune majorat cu profitul nerepartizat al anilor precedenți, diminuat cu pierderile anilor precedenți și sumele depuse în capitalul de rezervă. Dividendele anuale vor putea avea un cuantum nu mai mic decât dividendele intermediare aprobate.

 

În cadrul ședinței plenare din 31 iulie anul curent, Parlamentul a aprobat în a doua lectură proiectul modificărilor și completărilor la Legea nr. 135/2007 privind societățile cu răspundere limitată, aplicarea cărora are drept scop excluderea barierelor birocratice în activitatea SRL.

 

Conform completărilor la art. 39 („Distribuirea profitului net”) din Legea nr. 135/2007, obligațiile SRL referitoare la plata dividendelor apar la data anunțării hotărârii cu privire la plata lor. Societatea nu va avea dreptul să garanteze plata dividendelor. Se prevede că în hotărârea cu privire la plata dividendelor se va indica: data la care este întocmită lista asociaților care au dreptul să primească dividende; cuantumul dividendelor pe fiecare leu din partea socială sau altă modalitate de repartizare, stabilită în conformitate cu prezenta lege; forma și termenul de plată a dividendelor.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, pentru fiecare plată a dividendelor, administratorul societății va asigura întocmirea listei asociaților care au dreptul să primească dividende. În listă se vor include persoanele care au statut de asociați la data adoptării hotărârii adunării generale privind plata dividendelor sau la o dată ulterioară, stabilită în hotărâre. Persoanele care vor devenit asociați (în temeiul art. 25 din Legea nr. 135/2007) după întocmirea listei vor avea dreptul la dividende, dacă actul juridic privind dobândirea părții sociale nu prevede altfel.

 

Completările mai stabilesc că mărimea dividendelor anunțate pe fiecare leu din partea socială trebuie să fie egală, indiferent de momentul dobândirii pârții sociale, dacă nu s-a stabilit, în conformitate cu legislația, o altă modalitate de repartizare a profitului net (dividendelor).

 

Hotărârea privind plata dividendelor se va aduce la cunoștință fiecărui asociat nu mai târziu de 7 zile lucrătoare din ziua adoptării ei, și va putea fi făcută publică în modul stabilit de adunarea generală a asociaților.  Dividendele care nu vor fi primite de asociat din vina sa în decurs de 3 ani de la data expirării termenului de plată a dividendelor, se vor trece la venitul SRL și nu vor putea fi revendicate.

 

Conform proiectului aprobat noile reglementări vor intra în vigoare la expirarea a 2 luni de la data publicării în „Monitorul Oficial”.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1247 views

The date of publishing:

01 August /2023 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon