News

e-Notariat: Conceptul Sistemului informațional, elaborat

 

Creșterea eficienței serviciilor notariale prin automatizarea proceselor, reducerea timpului necesar pentru desfășurarea tranzacțiilor și eliminarea barierei geografice prin accesul online, este scopul de bază al Sistemului informațional e-Notariat, prin implementarea căruia se urmărește asigurarea notarilor cu o soluție informatică care va facilita accesul instant la date prin interoperabilitatea cu resursele informaționale de stat.

 

Ministerul Justiției, cu suportul Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministru și al partenerilor de dezvoltare, au elaborat Conceptul SI e-Notariat, proiectul căruia a fost analizat în cadrul ședinței secretarilor generali de stat și ulterior urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern.

 

Conform proiectului, obiectivele sistemului sunt simplificarea și accelerarea proceselor notariale pentru a reduce timpul și resursele implicate la elaborarea și autentificarea documentelor; asigurarea accesului la serviciile notariale într-un mod simplificat și accesibil pentru publicul larg, inclusiv posibilitatea de a accesa serviciile online; raționalizarea procesului de prestare a serviciilor notariale și digitalizarea proceselor de lucru interne ale notarilor; adoptarea unor standarde comune pentru documentele electronice autentificate.

 

Totodată, se preconizează că implementarea sistemului va reducere costurile operaționale și va spori calitatea mijloacelor de comunicare, prin asigurarea accesului rapid la date și elaborarea unei soluții comune care va putea fi ușor partajată între notari.

 

Un alt obiectiv al e-Notariat constă în facilitarea accesului în timp real la datele din registrele de stat și utilizarea tehnologiilor avansate pentru a preveni și detecta tentativele de fraudă în procesul de autentificare a documentelor, dar și implementarea măsurilor de securitate adecvate pentru a proteja datele sensibile și confidențiale, asigurând confidențialitatea și integritatea documentelor electronice autentificate.

 

Dezvoltarea SI, conform estimărilor preliminare, nu implică costuri financiare asupra bugetului de stat, la etapa de dezvoltare și pilotare, acestea urmând a fi realizate în limita resurselor prognozate și alocate de partenerii de dezvoltare, de circa 450 mii euro. Ulterior, costurile de găzduire a sistemului în MCloud, de interacțiune prin MConnect și de mentenanță vor fi preluate de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. O parte din costurile operaționale vor fi acoperite prin taxele notariale, procedura și modul urmând a fi stabilite de Ministerul Justiției.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1 views

The date of publishing:

13 June /2025 10:45

Catalogul tematic

Notar

Tags:

Notar | servicii electronice

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon