News
Actualizarea Regulamentului de administrare de către SFS a bunurilor confiscate
Persoanele fizice ar putea procura, în baza contractului de vânzare-cumpărare, bunuri confiscate pasibile comercializării aflate la evidența Serviciului Fiscal de Stat, legislația în vigoare la momentul de față stabilind acest drept doar pentru agenții economici.
Ministerul Finanțelor propune aprobarea unui nou Regulament cu privire la modul de administrare de către SFS a bunurilor confiscate, a bunurilor fără stăpân, a bunurilor sechestrate perisabile sau cu termenul de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor abandonate în favoarea statului, a bunurilor trecute în proprietatea statului cu drept de succesiune și a comorilor.
Potrivit notei proiectului, regulamentul aprobat în anul 2001 conține norme care nu corespund condițiilor de drept existente la etapa actuală, iar în multe situații nu permit determinarea unei consecutivități de acțiuni în procesul administrării bunurilor sechestrate.
Astfel, până la transmiterea bunurilor la SFS, de asigurarea evidenței, integrității și păstrării bunurilor confiscate vor fi responsabile autoritățile abilitate (Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Vamal, Centru Național Anticorupție, Agenția Proprietății Publice, instanțele judecătorești, autoritățile administrației publice locale etc.) cu funcții de sechestrare, confiscare și transmiterea în proprietatea statului. Totodată, organele competente, la solicitarea SFS, vor elibera rapoarte de expertiză ce atestă calitatea, conformitatea și inofensivitatea bunurilor.
Serviciul Fiscal de Stat va putea iniția procedura de expunere a bunurilor spre comercializare în termen de 5 zile de la data întocmirii de către comisia de administrare a bunurilor a procesului-verbal de evaluare a acestora. Bunurile se vor expune spre comercializare prin comerțul de comision sau direct de către SFS. În cazul comercializării directe de către autoritatea fiscală ofertele se vor plasa pe pagina oficială, precum și prin alte mijloace: anunțuri pe site-uri de publicitate, în presa periodică, la sediile subdiviziunilor SFS etc. Mijloacele financiare obținute din comercializarea bunurilor se transferă la contul bugetului de stat destinat încasărilor provenite din comercializarea bunurilor proprietate a statului.
De asemenea, noul Regulament determină intervalele de timp la care urmează a fi reevaluate bunurile și aplicate reducerile de preț, fiind propusă reevaluarea prețurilor la fiecare 30 de zile lucrătoare, cu aplicarea unor reduceri în mărime de 20% din din valoarea reevaluării precedente. În cazul în care bunurile nu vor fi comercializate în termen de 150 de zile lucrătoare, prețul se va mai reduce cu 20% și acestea se vor expune repetat spre vânzare pentru o perioadă de 15 zile prin intermediul licitației cu scădere. Dacă nici prin această metodă nu vor fi comercializate, proiectul prevede transmiterea bunurilor cu titlul gratuit sau nimicirea acestora (cu excepția metalelor prețioase, a articolelor și a pietrelor prețioase etc.).
În cazurile bunurilor perisabile sau cu termenul de valabilitate mai mic de 30 de zile și care nu vor fi solicitate în decurs de 3 zile lucrătoare, reevaluarea se va efectua la prețuri care vor asigura comercializarea lor, iar dacă nu vor fi vândute nici după deprecierile respective, vor fi transmise cu titlu gratuit sau nimicite.
Totodată, se propune excluderea unor bunuri din categoria celor administrate de SFS, cum ar fi: armele de foc, materialele explozive, medicamentele, substanțele psihotrope, bunurile cu valoare istorico-culturală și celor destinate riturilor de cult, hârtiile de valoare. De asemenea, se propun a fi excluse și bunurile imobile confiscate, care urmează a fi declarate de către instanța de judecată ca bunuri fără stăpân, și bunurile referitor la care urmează a fi inițiată procedura succesiunii vacante, ce vor fi gestionate de Agenția Proprietății Publice.
Documentul poate fi consultat până la 4 martie curent.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
1128 views
The date of publishing:
24 February /2022 07:59
Catalogul tematic
Noutăți | Persoana fizică
Tags:
bunuri sechestrate | regulament | persoana fizică
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.