
News
Agricultura și industria alimentară: Convenția colectivă, revizuită
Din data declarării situației excepționale, părțile Convenției se vor conforma cerințelor stabilite de Comisia pentru Situațiile Excepționale, de autoritățile abilitate şi de structurile similare la nivelul autorităților publice locale, asigurând executarea acestor cerințe, inclusiv ce țin de respectarea regimului de circulație și de muncă al salariaților, al muncii la domiciliu și/sau la distanță conform prevederilor Codului muncii.
Procedurile implementării regimului de circulație la întreprindere și în afara acesteia vor fi reglementate prin emiterea de către angajator a unui act intern, care este adus la cunoștința angajaților contra semnătură.
Organizarea activității la entitate, monitorizarea respectării regulilor de conduită și a prevederilor impuse de situația excepțională se efectuează de către angajator în comun cu reprezentanții sindicatului. După posibilitate, în perioada situației excepționale salariații vor presta munca la domiciliu sau la distanță, cu menținerea condițiilor de remunerare a muncii.
Salariații entităților din ramură private de posibilitatea de a activa în cazul situațiilor excepționale și care beneficiază de subvenții garantate de stat vor beneficia de o indemnizație de șomaj în cuantumul unui salariu minim garantat din sectorul real al economiei. Părțile vor depune eforturi în vederea asigurării accesului salariaților la garanțiile financiare din partea statului, stabilite pentru perioada situației excepționale și ulterioare acesteia, în mărimea unui salariu mediu stabilit pentru sectorul real al economiei, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare.
De asemenea, documentul prevede că părțile, de comun acord, vor elabora și vor promova spre aprobare un program etapizat de depășire a perioadei ulterioare situației excepționale, cu respectarea măsurile de securitate și igienă, în special pentru instituțiile bugetare, entitățile din ramurile conexe, entitățile din industria alimentară și de prelucrare cu un număr mai mare de zece angajați.
Totodată, a fost majorat salariul tarifar pentru categoria I de calificare în agricultură, industria prelucrătoare, inclusiv alimentară şi ramurile conexe (pct. 24 din Convenție) pentru domeniul agriculturii acesta fiind de 2935 lei (anterior acesta a fost stabilit în mărime de 2775 lei).
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
1431 views
The date of publishing:
07 September /2020 08:01
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
conventie | agroindustrie | munca la distanta | monitorul.fisc.md
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.