News
Analiști financiari cu titlu CFA împărtășesc la Chișinău experiența dezvoltării piețelor de capital și a implementării excelenței profesionale în domeniu
Peste 100 de oficiali, analiști financiari externi, bancheri, oameni de afaceri, parteneri de dezvoltare, experți independenți s-au reunit marți, 24 septembrie 2019, la Chișinău pentru a aborda
perspectivele de dezvoltare a pieței financiare în Republica Moldova.
Organizatorii conferinței „
Dezvoltarea instrumentelor financiare în Republica Moldova”, Banca Națională a Moldovei (BNM) și CFA Society Romania, și-au propus să facă un schimb de experiență între investitorii profesionali din Republica Moldova și cei de peste hotare, cu scopul de a sprijini dezvoltarea pieței financiare și de a implementa excelența profesională în sectorul financiar din Republica Moldova.
În cadrul conferinței, se discută despre oportunitățile și provocările de dezvoltare a instrumentelor financiare, gestiunea riscului valutar și accesul investitorilor la piețele financiare.
În deschiderea evenimentului, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat importanța aprofundării cunoștințelor în implementarea instrumentelor financiare și identificarea riscurilor asociate. „Ne propunem să identificăm necesitățile mediului de afaceri și ale gospodăriilor, să vedem ce soluții poate oferi sistemul financiar în prezent și, eventual, ce noi instrumente sau mecanisme putem prelua sau atrage de la partenerii și colegii noștri”, a subliniat șeful băncii centrale. Totodată, Octavian Armașu a accentuat rolul politicii monetare în crearea precondițiilor pentru inițierea activităților investiționale și luarea deciziilor în mediul de afaceri: „Dezvoltarea piețelor financiare și diversificarea instrumentelor existente pe aceste piețe ar asigura pârghii suplimentare pentru îmbunătățirea transmisiei monetare”.
În continuare, președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Valeriu Chițan, a făcut apel către instituțiile din domeniu: „Se reclamă regândirea și punerea în aplicare a unui mix de politici structurale, fiscale și monetare convergente în crearea unui mediu autentic atractiv apariției noilor instrumente tranzacționate pe piața de capital locală, inclusiv prin valorificarea unei sinergii pe măsură”.
La rândul său, Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor, Sergiu Luca, a precizat că „ accesul larg la valorile mobiliare de stat (VMS) este un element important pentru dezvoltarea pieței de capital a Moldovei, care la rândul ei este esențială pentru orice economie de piață ca să aprofundeze și să extindă accesul la finanțare pentru toți agenții economici”.
Anna Akhalkatsi, directorul Biroului Băncii Mondiale în Republica Moldova a specificat că piețele financiare locale și instrumentele financiare nu se pot dezvolta fără politici macroeconomice solide, instituții puternice și un cadru solid de reglementare. „Succesiunea adecvată a reformelor, inclusiv sincronizarea cu reformele din alte domenii, precum statul de drept și mediul de afaceri, este importantă”, a spus oficialul Băncii Mondiale.
În aceeași ordine de idei, reprezentantul permanent al Fondului Monetar în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, a punctat: „Dezvoltarea pieței financiare are potențialul de a oferi beneficii importante, cum ar fi mobilizarea unei finanțări mai ieftine și mai stabile. Pentru a facilita dezvoltarea acesteia, factorii de decizie politică trebuie să depășească provocările legate de dimensiunile reduse ale economiei locale, factorii structurali și influența intereselor personale.”
Subiectul a fost continuat de șeful Oficiului BERD în Republica Moldova, Angela Sax: „Am muncit împreună să redresăm sectorul bancar. Cu pași mici, dar hotărâți, încrederea în creditorii din Republica Moldova a fost restabilită.” Expertul de rang înalt a exprimat deschiderea BERD pentru a acorda Republicii Moldova asistență în dezvoltarea capitalului local și a pieței valutare. „Piețele locale de capital vor oferi economiei moldovenești mai multe alternative de finanțare bancară, vor încuraja creșterea economică și un sector financiar mai sustenabil”, a spus Angela Sax.
De asemenea, în contextul afirmării necesității dezvoltării instrumentelor financiare, reprezentantul Consiliului Director al CFA Society Romania, Maria Duduman, a invocat certificarea CFA drept una dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniștilor din domeniul financiar: „Organizația este un campion în ceea ce înseamnă comportamentul etic și profesionist pe piețele de investiții și o sursă de cunoștințe respectată în comunitatea financiară globală. Scopul final al CFA Institute este acela de a crea un mediu în care interesele investitorilor sunt respectate, piețele funcționează la cel mai înalt nivel și economia crește."
Un alt membru al Consiliului Director al CFA Society Romania, Andreea Nica, și-a exprimat convingerea că „Republica Moldova are o oportunitate extraordinară pentru că poate să „ardă etape" în implementarea unor produse și instrumente financiare care au acumulat bune practici în ceea ce privește distribuirea lor, înțelegerea rolului lor, adecvării lor la nevoile companiilor și populației.”
Aceasta este prima conferință desfășurată la Chișinău cu participarea reprezentanților CFA Society Romania, care îi întrunește pe unii dintre cei mai bine pregătiți specialiști certificați în industria financiară. Calificarea CFA este administrată de CFA Institute (USA) și este deținută în prezent de peste 165000 de profesioniști din lume.
via | bnm.md
1207 views
The date of publishing:
24 September /2019 10:46
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
Conferinţă | BNM | CFA | instrute financiare | piata de capital | monitorul.fisc.md
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.