News
ANRE explică cum se formează preţurile la carburanţi
Noile prețuri plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților în perioada 13 - 26 iunie 2018 au fost publicate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Astfel, în următoarele două săptămâni vom avea:
• 19,49 lei/litru pentru benzină (inclusiv: 9,23 lei/litru prețul conform cotațiilor, 3,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 3,25 lei/litru TVA).
• 17,41 lei/litru pentru motorină (inclusiv: 9,50 lei/litru prețul conform cotațiilor, 1,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 2,90 lei/litru TVA).
Potrivit Legii privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești, reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.
În perioada de referință (29.05.2018 - 11.06.2018) cotațiile medii Platts s-au majorat cu $8,74/tona pentru benzină (+1,23%) și 6,74 $/tona pentru motorină (+1,02%). Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,9016 lei/$, fiind în creștere cu 0,3118 lei (+1,88%). Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,34 lei/litru pentru benzină și 0,32 lei/litru pentru motorină, inclusiv TVA.
Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate, fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3,76 lei/litru pentru benzină și 1,76 lei/litru pentru motorină. Marja comercială specifică de 3,25 lei/litru include:
• prima furnizorului rafinăriei;
• costurile de transportare şi de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări;
• taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanți;
• cheltuielile pentru convertirea valutei;
• cheltuielile de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul țării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinație comercială; salariile, asigurarea socială și asigurarea medicală a angajaților; reparația curentă a imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuieli legate de locațiunea imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuielile de la obiectivele cu destinație comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc; pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate);
• alte cheltuieli justificate şi necesare aferente activității de import şi de comercializare a produselor petroliere principale.
• profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.
Consumatorii care se vor confrunta cu situații, când prețurile de comercializare cu amănuntul a carburanților aplicate de operatori vor depăși prețurile plafon stabilite de ANRE, se pot adresa la linia verde a ANRE: +373 800 10 800.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
2970 views
The date of publishing:
12 June /2018 15:33
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
carburanţi | pret | ANRE | cota impozitului | marja comerciala
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.