News

Bunurile neînregistrate în urma privatizării întreprinderilor agricole ar putea fi expropriate

Clădirile, în care activează instituțiile publice și autoritățile publice locale (de învăţământ, sănătate, cultură, sport, de protecţie şi asistenţă socială, precum şi sediile administraţiei publice), transmise în contul cotelor-părţi valorice din patrimoniul fostelor întreprinderi agricole, ar putea cădea sub incidența Legii exproprierii pentru cauză de utilitate publică nr.488/1999 în cazul în care nu se află în evidenţă nici la proprietarii cotelor părţi-valorice, nici la autoritățile publice locale, nefiind determinate drepturile şi obligaţiile între părți, în scopul evitării distrugerii totale sau parțiale a imobilelor.
 

Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a elaborat proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, documentul fiind inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor de stat din 31 martie.  

 

Autorii precizează că în momentul de față în diferite regiuni de dezvoltare au fost identificate peste 2200 bunuri, inclusiv 1926 construcţii (agricole, locative, grădiniţe, scoli, alte clădiri administrative etc.), 252 terenuri şi 29 baraje/ staţii de pompare a apei, obiecte acvatice, fântâni arteziene etc. ce nu sunt înregistrate și, respectiv, rămân nevalorificate, iar fiind neîntreţinute, au degradat de-a lungul timpului. Problema este că, în cea mai mare parte, drepturile titularilor asupra acestor bunuri nu sunt înregistrate, iar deţinătorii inițiali ai acestora au decedat.

 

Totodată, proiectul prevede plata despăgubirilor pentru exproprierea respectivelor clădiri, care se va efectua de către consiliu local din mijloacele alocate în acest sens. Încă o modificare în Legea nr.488/1999 va stabili că despăgubirile datorate proprietarilor bunurilor imobile și/sau titularilor de drepturi asupra acestora ar putea fi stabilite în baza rapoartelor de evaluare eliberate de evaluatori, titulari ai certificatelor de calificare a evaluatorilor.  În situația în care deținătorul dreptului de proprietate asupra cotei valorice expropriate a decedat, despăgubirea se va consemna pe numele succesorilor legali care își vor dovedi calitatea de moștenitor cu certificatul de moștenire sau vor prezenta hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă în privința dreptului de proprietate.

 

Modul de delimitare a proprietății expropriate va fi reglementat de o nouă prevedere în Legea nr.29/2018, potrivit căreia apartenența va fi determinată prin întocmirea listelor de bunuri imobile proprietate publică a statului şi a listelor de bunuri imobile proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, însoţite de schemele de amplasare a bunurilor imobile perfectate în baza informațiilor și a materialelor existente (cadastrale, cartografice, ortofotoplanuri), inclusiv, întocmirea listei bunurilor imobile transmise în contul cotelor-părţi valorice din patrimoniul fostelor întreprinderi agricole, neînregistrate în registrul bunurilor imobile și pentru care nu se identifică lista persoanelor care, conform proceselor-verbale ale şedinţelor comisiilor de privatizare, dispun de dreptul la cota-parte din bunurile agricole proprietate comună (art.20 alin.2 lit.b)).

 

Cu toate acestea, autorii propun ca dreptul de proprietate se va înregistra provizoriu după unitatea administrativ-teritorială, cu posibilitatea înregistrării ulterioare, la cererea titularului de drept și în baza documentelor ce confirmă dreptul de proprietate, iar dreptul înregistrat provizoriu se va radia cu consimțământul autorității publice locale. Totuși, la expirarea termenului de 10 ani, dreptul de proprietate al UAT înregistrat provizoriu poate fi înregistrat după unitatea respectivă, în conformitate cu procedura de dobândire a dreptului prin uzucapiune, cu condiția că la data depunerii cererii nu este notată o acțiune în justiție prin care se contestă înscrierea în registrul bunurilor imobile.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

1906 views

The date of publishing:

01 April /2022 12:56

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

expropriere | bunuri neinregistrate | proiect de lege | delimitare

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon