News

Cartușele pentru țigaretele electronice vor fi marcate cu timbrul de acciză

Cartușele și rezervele pentru țigaretele electronice și preparatele destinate utilizării în cartușe și rezerve pentru țigarete electronice de la poziția tarifară 382499960 ar putea fi marcate obligatoriu cu timbru de acciză pentru fiecare unitate separat, cu aplicarea timbrului direct pe pachet.
 
În Parlament este înregistrată inițiativa legislativă pentru modificarea Codului fiscal și a Legii privind controlul tutunului, prin care se propune obligativitatea aplicării timbrului de acciză direct pe pachet la produsele menționate, ce va avea ca finalitate excluderea contrabandei și a comercializării ilicite a produselor de tutun conexe.

 

Astfel, autorii propun completarea art. 123 din Codul fiscal cu alin. 52,  ce ar putea stabili aplicarea timbrului de acciză direct pe pachet la cartușele și rezervele pentru țigaretele electronice și la preparatele destinate utilizării de la poziția tarifară 382499960.

 

Menționăm, legislația în vigoare prevede obligativitatea aplicării timbrului de acciză direct pe pachet la produsele din tutun, în timp ce la produsele conexe accizate (din care fac parte cartușele și rezervele pentru țigaretele electronice) această condiție lipsește.

 

Prin Legea nr. 204/2021 (prin care a fost aprobată politica fiscală și vamală) lista produselor supuse accizei a fost suplinită cu poziția tarifară 382499960 (cartușe și rezerve pentru țigaretele electronice și preparatele destinate utilizării), fiind stabilite accize pentru anul curent în mărime de 1957 lei/litru, iar pentru anul viitor – în mărime de 2055 lei/litru. Însă organele de control nu pot depista dacă se achită aceste accize, dat fiind faptul că nu este stabilită obligativitatea aplicării timbrului direct pe pachet.

 

Respectiv, autorii propun ca plasarea pe piață a produselor conexe accizate de la poziția tarifară menționată să fie permisă numai după aplicarea de către producător a timbrului de acciză direct pe pachet. În acest sens, proiectul prevede acordarea unei perioade de tranziție agenților economici la comercializarea mărfurilor indicate, ce au fost importate până la punerea în aplicare a proiectului de lege.

Astfel, subiecții impunerii care vor importa produsele respective vor efectua inventarierea acestora în termen de 45 de zile, cu declararea la Serviciul Fiscal de Stat, iar comercializarea stocurilor de produse importate până la intrarea în vigoare a noilor prevederi va fi permisă în termen de până la 1 octombrie curent.

 

Se propune ca proiectul să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

895 views

The date of publishing:

05 April /2022 07:58

Catalogul tematic

Accizele | Administrare fiscală | Noutăți

Tags:

timbre de acciz | cartușe | controlul tutunului | proiect de lege

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon