News

Circa 65% dintre șomeri nu dețin o calificare profesională

Potrivit Raportului publicat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în primele 9 luni ale anului curent au fost înregistrați 24564 șomeri noi, dintre care 62,8% provin din mediul rural.
 
Totodată, din numărul total de șomeri înregistrați în această perioadă, 33,7% erau pentru prima dată în căutarea unui loc de muncă, iar 64,8% dintre șomeri aveau un nivel de instruire primar/gimnazial/liceal și nu dețineau o calificare profesională. De asemenea, datele denotă că 1,9% au constituit persoane cu dizabilități, 34,5% aveau vârsta cuprinsă între 16-35 ani, 4,8% au constituit persoanele de etnie romă, iar 2,6% sunt persoane reîntoarse de peste hotare.

 

În perioada ianuarie-septembrie curent, 55810 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au beneficiat de servicii de informare, dintre care 43842 persoane cu statut de șomer trecători din anul precedent.

 

Analiza structurii beneficiarilor de servicii și măsurilor active de ocupare a forței de muncă denotă că 21742 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au beneficiat de servicii de intermediere a muncii, iar alți 6182 șomeri au beneficiat de servicii de ghidare în carieră. La angajarea în câmpul muncii au fost susținuți 6746 șomeri sau 27,5% din totalul celor înregistrați.

 

Totodată, cursurile de calificare, recalificare, perfecționare și specializare au fost absolvite de 563 de șomeri, 319 dintre absolvenți fiind angajați în câmpul muncii, iar alți 32 de șomeri au absolvit instruirea la locul de muncă.

 

În același timp, 303 șomeri au fost angajați în rezultatul subvenționării locurilor de muncă, de subvenții în acest sens beneficiind 156 angajatori, alți 81 șomeri au fost angajați prin măsura de mobilitate a forței de muncă, care prevede acordarea îndemnizației unice de încadrare pentru acceptarea și angajarea la un loc de muncă în altă localitate decât cea în care locuiește solicitantul, selectată de subdiviziunile teritoriale.

 

De asemenea, au fost înregistrate 11 cereri de solicitare a subvențiilor pentru inițierea unei afaceri, dintre care 5 contracte au fost semnate, iar 5 șomeri au fost angajați prin respectiva măsură, precum și 5 angajatori au beneficiat de subvenții, iar alte 3 contracte au fost semnate pentru acordarea subvențiilor pentru susţinerea proiectelor de iniţiative locale.

 

Pentru 2980 șomeri au fost emise decizii de acordare a ajutorului de șomaj, care au fost expediate către Casa Națională de Asigurări Sociale pentru calcularea mărimii, perioadei și plata ajutorului de șomaj în conformitate cu prevederile Legii nr. 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj.

 

Potrivit Raportului, de la începutul anului curent în baza de date a ANOFM au fost înregistrate 23713 locuri de muncă vacante declarate de către 2976 angajatori, iar la finele lunii septembrie la subdiviziunile teritoriale ale Agenției erau la evidență 15147 șomeri și 11608 locuri de muncă vacante active.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM)

858 views

The date of publishing:

15 October /2021 07:57

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

ANOFM | şomaj | ajutor de somaj | subvenţii

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon