News

Codul muncii: modificări votate în lectură finală

Se admite ca, în contractul colectiv de muncă sau în contractul individual de muncă, să fie prevăzută posibilitatea de a compensa orele de muncă suplimentară cu ore libere, cu acordul scris al părților. În acest caz, orele libere vor fi acordate în decurs de până la 30 de zile de la prestarea muncii suplimentare.
 
În ședința Legislativului din 9 iulie 2020 au fost operate modificări în circa 20 de articole din Codului muncii (CM), fiind votate în lectură finală trei proiecte de lege în acest sens.
 

Anterior proiectele au fost descrise de PP „Monitorul Fiscal FISC.md”, iar astăzi reamintim principalele aspect ce urmează a fi reținute de angajați și angajatori.

 

Astfel, noile prevederi ale CM oferă posibilitatea de aplicare a programelor flexibile de muncă; scutirea persoanelor, la momentul angajării, de obligativitatea de a prezenta unele documente improprii pentru angajator; realizarea dreptului angajatorului de a transfera temporar salariatul (cu acordul scris al acestuia) la o altă muncă în cadrul aceleiași unități, cu păstrarea locului de muncă de bază; acordarea dreptului salariatului la un concediu neplătit pentru cel mult 90 zile în cazul în care acesta intenționează să adopte un copil etc. CM va conține expres și norma potrivit căreia pauzele de masă, cu excepțiile prevăzute în contractul colectiv de muncă, în regulamentul intern al unității sau în contractul individual de muncă nu se includ în timpul de muncă.

 

Alt proiect aprobat exclude dreptul de veto al sindicatelor în procedura de concediere a salariaților aleși în organele sindicale și neeliberați de la locul de muncă de bază. Totodată, acestea vor fi consultate în cazul tragerii la răspundere disciplinară, transferul la o altă muncă sau concedierea angajaților membrilor de sindicat, a salariaților aleși în organele sindicale și a conducătorilor organizațiilor sindicale primare (neeliberați de la locul de muncă de bază).

 

Concomitent, este prevăzut accesul funcționarilor sindicali la justiție pentru a-și apăra drepturile în cazurile unor abuzuri care au stat la originea concedierii lor, iar angajatorul, la examinarea litigiului individual de muncă de către instanța de judecată, va fi obligat să demonstreze legalitatea și să indice temeiurile eliberării din serviciu a respectivului salariat. Astfel, a fost exclusă prevederea prin care concedierea salariaților care au fost aleși în organele sindicale era imposibilă timp de doi ani după expirarea mandatului.

 

Amintim că, recent, publicația noastră a deschis o rubrică nouă – Legislația muncii, care va fi suplinită permanent cu explicațiile necesare în activitatea cotidiană a întreprinderilor. Tot aici, după punerea în aplicare a prevederilor descrise supra,  veți găsi și analiza detaliată a noilor prevederi, dar și recomandări ce țin de aplicarea corectă a acestora.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

5028 views

The date of publishing:

13 July /2020 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

Codul muncii | lectură finală | parlament | monitorul.fisc.md

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon