News

Comisia de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător revine la prevenirea risipei alimentare

Proiectul de lege privind prevenirea pierderii și risipei alimentare elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii va fi examinat repetat de Grupul de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător. Prima rundă de consultări pe marginea proiectului a avut loc în Grupul de lucru în ianuarie anul curent, când s-a ajuns la concluzia că unele prevederi din proiect necesită a fi discutate suplimentar cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediu, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „Lapte”.
 

Noua redacție a proiectului agreată de părțile interesate prevede că subiecții implicați în procesul de prevenire a pierderii și risipei alimentare vor urma modelul economic bazat pe reducere, refolosire și reciclare, în care valoarea alimentelor şi a materialelor este menținută cât mai mult posibil, volumul deșeurilor şi utilizarea resurselor sunt reduse la minimum, iar atunci când alimentele sunt aproape de sfârșitul duratei sale de viaţă, acestea sunt folosite din nou pentru a crea o valoare suplimentară.

 

Astfel, operatorii din domeniul alimentar, în condițiile susținerii inițiativei, vor fi obligați să întreprindă măsuri de prevenire a pierderii și risipei alimentare și să suporte cheltuielile aferente. Se așteaptă că implementarea normelor în domeniu va asigura tranziția către economia circulară prin menținerea, în limitele legale, a alimentelor în circuitul consumului și evitarea formării deșeurilor alimentare, precum și prin diminuarea cheltuielilor aferente pierderii și risipei alimentare.

 

Se propune ca operatorii din domeniul alimentar să fie obligați să vândă alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum sau aproape de scadența datei durabilității minimale sau să transfere alimentele prin donație către organizațiile beneficiare sau direct consumatorilor finali, pentru consumul uman sau animal.

 

Legea va permite și transferul alimentelor devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea în compost. În aceste condiții, operatorii vor putea să transfere aceste alimente în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz, iar incinerare lor se va permite doar după parcurgerea etapelor enumerate supra.

 

Proiectul mai prevede ca transferul alimentelor prin donație de către operatorii din domeniul alimentar către organizațiile beneficiare (persoană juridică cu scop nelucrativ, care desfășoară activități de asistență socială, activități filantropice și/sau activități de îngrijire a animalelor) sau direct către consumatori să se permită în baza unui contract de donație încheiat între operator și organizația beneficiară sau consumator, potrivit prevederilor Codului civil aplicabile donației.

 

Totodată,  operatorilor din domeniul alimentar, inclusiv unitățile de alimentație publică de tipul restaurante, cofetării, patiserii, plăcintării, covrigării, cantine, unitățile de comerț care au culinărie proprie/secție de comercializare a mâncării gătite și altele asemenea, donarea alimentelor gătite/preparate/transformate către consumatorii finali în baza unui act de predare-primire.

 

Produsele vor putea fi donate oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la scadența datei durabilității minimale; oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la expirarea datei-limită de consum; cât de curând posibil, dar nu mai mult de 30 de zile după scadența datei durabilității minimale, dacă aceste alimente sunt sigure pentru consum.

 

Conform proiectului, nu vor putea fi donate băuturile alcoolice, alimentele ușor perisabile (lista cărora se va aproba de Guvern) și alimentele care au fost declarate/clasificate ca improprii consumului uman sau animal (după caz) de către ANSA și/sau operatorul din domeniul alimentar.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

1015 views

The date of publishing:

15 March /2021 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

risipa alimentara | prevenirea risipei alimentare | proiect de lege | monitorul.fisc.md

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon