News

Compensarea accizelor la motorina pentru producătorii agricoli: maximum 100 mii lei per beneficiar

Proiectul Regulamentului privind acordarea mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru compensarea parţială a accizelor la motorina utilizată de producătorii agricoli în anul 2022 a fost propus pentru consultări publice.
 
Astfel, în condițiile aprobării actului normativ în redacția propusă, în scopul asigurării necondiționate a securității alimentare a țării și reieșind din sursele disponibile la buget, din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural vor fi alocate 200 mil. lei pentru compensarea a 30% din cota accizei pentru motorină, ceea ce constituie 894 lei/tonă. Totodată, se prevede că valoarea maximă a compensației acordată unui beneficiar nu va putea depăși suma de 100 mii lei.
 
Proiectul prevede că, pentru a fi eligibili compensării, solicitanții trebuie să fie înregistrați în modul stabilit nu mai târziu de data depunerii cererii de solicitare a compensațiilor; să dețină legal terenurile agricole, exploatațiile zootehnice și alte exploatații agricole; exploatațiile agricole să fie cu termenul de funcționare utilă neexpirat; motorina să fie utilizată pentru efectuarea lucrărilor în exploatațiile agricole.
 
Dosarele de solicitare a compensației, împreună cu documentele (în original), pentru care vor fi atașate copiile la dosar, se vor depune de către solicitant la subdiviziunile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Se propune ca docarele să se depună pe întreaga perioadă a anului 2022, dar nu mai mult de un dosar pentru un semestru.
 
Proiectul stabilește expres și lista documentelor ce urmează a fi incluse în dosar:
  • cererea de acordare a compensației;
  • declarația pe propria răspundere privind completitudinea dosarului și veridicitatea informației;
  • copia extrasului din Registrul de stat al persoanelor juridice sau a certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești;
  • certificatul de confirmare; copia facturilor de procurare a motorinei, achiziționată începând cu data intrării în vigoare a Regulamentului;
  • copia primelor 8 file din pașaportul Proiectului de înființare a plantației horticole sau copia schiței de proiect, în cazul plantațiilor de arbuști fructiferi sau căpșun;
  • copia actului de înființare a plantației perene;
  • copia de pe certificatul privind atribuirea codului IBAN.
 
În una din anexele la Regulament sunt stabilite normele medii de consum a motorinei pentru domeniul vegetal și domeniul zootehnic. Astfel, norma pentru grupul de culturi agricole „Cartofi, legume și bostănoase” este estimată în volum de 143,55 litri/ha, „Plantații pomicole și arbuști fructiferi” – 136,95 litri/ha, „Culturile tehnice (sfeclă de zahăr, tutunul, sfeclă de nutreț, etc.)” – 125,35 litri/ha etc. În cazul speciei și grupei de animale cuantumul mediu de motorină se propune a fi stabilit în mărime de 160 litri/cap pentru vaci și junci de peste 12 luni; 17 litri/cap pentru oi, mioare, capre, edițe de peste 12 luni;  20 – pentru familii de albine etc.
 
De menționat că proiectul a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare după consultări cu reprezentanții sectorului agrar care au menționat că la momentul de față prețul unui litru de motorină depășește 27 lei, fiind cu circa 15 lei mai mare față de prețurile din anul precedent. Astfel, prețurile înalte la motorină vor majora costul materiei prime cu cel puțin 40% față de anul precedent, creând majorări în lanț a prețurilor pentru produsele finite, în special pentru produsele social importante.
 
Totodată, prețurile la îngrășăminte s-au  triplat față de anul 2021, iar producătorii agricoli sunt în situația în care necesită surse financiare suplimentare pentru efectuarea lucrărilor de sezon și întreținerea exploatațiilor agricole. În aceste condiții, menționează autorii proiectului, sursele financiare direcționate spre compensarea accizei pentru motorină vor asigura producătorii agricoli cu surse necesare pentru efectuarea lucrărilor de sezon și întreținerea exploatațiilor agricole.
Consultarea proiectului este preconizată până la 11 aprilie 2022.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova

1129 views

The date of publishing:

04 April /2022 13:57

Catalogul tematic

Accizele | Noutăți

Tags:

compensare | accize | producator agricol | Proiect

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon