News
Condamnare pentru atribuirea ajutorului material fără acordul fondatorului
Prin decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 31 martie 2016, Natalia P. a fost recunoscută vinovată şi condamnată în baza art.335 alin.(11) din Codul penal la 3 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii şi de a exercita anumite activităţi legate de gestionarea bunurilor materiale şi a mijloacelor băneşti pe un termen de 2 ani, cu suspendarea condiţionată pe un termen de probă de 1 an.
Prin acţiunea civilă care a fost admisă de către instanţă, s-a dispus încasarea de la Natalia P. în beneficiul ÎCS „Insight A.” SRL a prejudiciului material în sumă de 1,12 mil. lei.
Instanţa a constatat că Natalia P., activând în calitate de director a ÎCS „Insight A.” SRL, fiind persoană care gestionează organizaţia comercială, abuzând de situaţia de serviciu şi încâlcând Codul muncii, care prevede că angajatorul este în drept să acorde anual salariaţilor ajutor material în modul şi condiţiile prevăzute de contractul colectiv de muncă şi/sau de actele normative în vigoare, şi fără acordul angajatorului, adică unicului fondator al „Insight A..” SRL, Y. Vadym, a solicitat să-i fie acordat ajutor material de către societatea comercială „Insight A.” SRL în sumă de 300 mii lei şi 154 mii lei, şi, la 10.10.2008, a aprobat prin ordinele sale acordarea acestui ajutor. Din sumele indicate a fost reţinut impozit în mărime de 18%, iar Natalia P. a primit din casa societăţii în baza dispoziţiei de plată suma de 372,3 mii lei, dispoziţie semnată de către conducător, adică de însăşi P. Natalia, în lipsa acordului angajatorului Y. Vadym.
La 16.03.2009 din nou a solicitat, fără a fi indicat cui este adresată cererea, acordarea ajutorului material în sumă de 300 mii lei, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de trai. Tot prin ordinul directorului, care era însăşi Natalia P. şi în lipsa acordului angajatorului Y. Vadym, a dispus acordarea ajutorului material solicitat, iar la 16.03.2009, Natalia P a primit din casa societăţii suma de 246 mii lei.
La 29.09.2009 operaţiunea a fost repetată, diferă doar sumă primită din casa întreprinderii – 205,5 mii lei, fiind urmată pe data de 22.12.2009 de suma de 94,3 mii lei.
În total, Natalia P., activând în calitate de director a ÎCS „Insight A.” SRL, şi-a aprobat ajutor material personal prin ordinele directorului, în sumă de 1,12 mil. lei, din care s-a reţinut impozit în mărime de 18% în sumă de 201,1 mii lei, primind din casa societăţii în baza dispoziţiilor de plată suma de 918,070 mii lei.
Acţiunile ilegale intenţionate ale Nataliei P. au avut urmări grave pentru ÎCS „Insight A." SRL. Instanţa de apel a constatat că în acţiunile administratorului se regăsesc toate elementele infracţiunii de abuz de serviciu, fiind prezent obiectul juridic special al infracţiunii, precum şi cel material.
Instanţa de apel a considerat dovedită şi existenţa laturii obiective a infracţiunii în cauză, fiind prezente toate trei semne:
1) fapta prejudiciabilă care se exprimă în acţiunea de încălcare a normelor legale prin folosirea situaţiei de serviciu si a bunurilor persoanei juridice;
2) urmările prejudiciabile, şi anume - daunele ce s-au soldat cu urmări grave, cauzate drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanei juridice;
3) există si legătura cauzală dintre fapta prejudiciabilă a inculpatei care ilegal si-a acordat ajutoare materiale fără acordul Fondatorului şi urmările prejudiciabile - cauzarea prejudiciului material în sumă totală de 1,12 mil. lei ÎCS „Insight A.” SRL.
De asemenea, instanţa de apel a conchis că nici o normă legală nu-i permitea directorului ÎCS „Insight A..” SRL, Natalia P., să-şi acorde altfel de ajutoare materiale, remunerări sau stimulări. La fel, conform registrelor contabile din perioadele nominalizate, sumele ajutorului material acordat Nataliei P. au fost atribuite la contul contabil 713/3 ca „cheltuieli generale administrative”, care ulterior au diminuat rezultatul financiar al societăţii în 2008 cu 454 mii lei, iar în 2009 - cu 665,17 mii lei.
Decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 31 martie 2016 a fost menţinută de către Curtea Supremă de Justiţie (Dosarul nr.1ra-706/17).
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
3132 views
The date of publishing:
07 December /2017 11:36
Catalogul tematic
Administrare fiscală | Noutăți
Tags:
administrare | ajutor material | condamnare | abuz de serviciu | curtea de apel
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.