News
Condominiul. Drepturile și obligațiile părților
Proiectul legii cu privire la condominiu urmează să perfecționeze cadrul normativ ce reglementează relațiile dintre proprietarii de apartamente și alte încăperi izolate ca parte a relațiilor de condominium, a fost aprobată de către Parlament în prima lectură în cadrul ședinței plenare din 14 aprilie.
Varianta votată a documentului a fost prezentată în calitate de inițiativă legislativă de un grup de deputați, însă la baza acesteia stă proiectul aprobat de Legislativ în anul 2018, care nu a fost promulgat de Președintele țării. Autorii noului document afirmă că, odată cu intrarea în vigoare a legii, va fi asigurată o mai bună informare a proprietarilor despre situația asociației ai cărei membri sunt, controlul mai transparent al costurilor de locuință, iar procesul de luare a deciziilor la nivel de asociație va deveni mai flexibil. Aceste măsuri se consideră a fi extrem de necesare în condițiile deteriorării fondului locativ privat, pe de o parte, și pasivității multor proprietari, pe de altă parte.
Proiectul prevede o serie de norme de protecție contra plăților nejustificate a proprietarilor din condominiu. Astfel, poate fi interzisă pretinderea de la proprietar de către asociație a oricărei plăți, cu orice titlu, care nu a fost aprobată prin hotărârea adunării generale sau nu rezultă din dispozițiile exprese ale legislației. Totodată, odată cu punerea în aplicare a noii redacții a legii, proprietarului i se va acorda dreptul de a cere corectarea oricărei facturi, de a refuza plata sumelor ilegale și de a cere rambursarea lor/luarea în cont pentru următoarele luni.
Totodată, proprietarului apartamentului i se va interzice să efectueze intervenții sau lucrări la fațadă sau oricare alt element al părților comune ale condominiului, inclusiv la decorul arhitectural al clădirii. În cazul încălcării acestei reguli, administratorul asociației va putea cere, prin acțiune în instanța de judecată, înlăturarea încălcărilor. Adițional, administratorul va fi în drept să stabilească proprietarului apartamentului care nu înlătură încălcarea o penalitate între 50 și 300 lei pentru fiecare zi cât durează încălcarea. Penalitatea acumulată se va include în factura lunară trimisă proprietarului apartamentului de către asociație.
Proiectul prevede structura clasică a asociației cu 4 organe1 și instituie metode variate de desfășurare a unei adunări generale a proprietarilor din condominiu, inclusiv participarea de către proprietarii doritori la adunare cu prezență prin mijloace electronice de comunicare; adunare în formă mixtă (ședință urmată de culegere de semnături); prin corespondență (inclusiv buletine de vot prin email sau prin viitoarea platformă e-Condominiu. Proiectul stabilește că dispozițiile privind platforma e-Condominiu vor intra în vigoare după crearea condițiilor necesare, dar nu mai târziu de 2 ani de la data publicării legii).
Se propune ca proiectul să intre în vigoare după 6 luni de la data publicării în MO. Concomitent, va fi abrogată
Legea nr.913/2000 condominiului în fondul locativ.
_____________________________________________
1 Organele asociației sunt:
a) adunarea generală;
b) consiliului, condus de un președinte al consiliului;
c) administratorul asociației;
d) cenzorul sau comisia de cenzori.
1537 views
The date of publishing:
15 April /2022 07:57
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
condominiu | proiect de lege | prima lectura
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.