News
Consultarea măsurilor politicii fiscale 2021 continuă
Intrăm în această perioadă pregătiți și vom face față la toate conturile înaintate către plată. Mai mult ca atât, noi trebuie să asigurăm și un sold pentru a intra în anul 2021, a menționat ministrul.
Referindu-ne la măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, acestea au ca obiectiv o legislație fiscală și vamală favorabilă dezvoltării economice, consolidarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice și susținerea mediului de afaceri.
După cum a explicat secretarul de stat, Dorel Noroc, documentul este la etapa de consultări, procesul elaborării și promovării acestuia fiind stabilit inițial pentru perioada aprilie-mai, însă, în contextul pandemiei, ministerul a fost antrenat în elaborarea celor trei proiecte de susținere – Programul de subvenționare a plăților pentru șomajul tehnic și staționare, Programul de subvenționare a dobânzilor și Programul de rambursare a TVA care sunt în derulare, la moment fiind cheltuiți pentru implementarea acestora peste 120 mil. lei.
Astfel, un subiect intens discutat în cadrul întrunirilor cu mediul de afaceri vizează stabilirea regimului TVA în agricultură, fiind propusă aplicarea unei cotei reduse a TVA de 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți, concomitent cu aplicarea aceleași cote a TVA pentru producția agricolă primară, asigurând o uniformizare a cotei TVA pe lanțul valoric.
Actualul mecanism, conform căruia agriculturii achită 20% pentru tehnica agricolă, nu doar că nu asigură competitivitatea, dar reprezintă și un mare dezavantaj pentru producătorii agricoli. Totodată, mecanismul a generat acumulări în cont a sumei TVA la agricultori de circa 1,8 mld. lei, ceea ce implică limitarea sectorului agricol în utilizarea resursele financiare respective, a explicat secretarul de stat.
În același timp, autoritățile propun stabilirea accizelor pentru o perioadă de trei ani, ceea ce va asigura previzibilitate pentru mediul de afaceri și pentru încasările bugetare. Astfel, se preconizează o creștere a cotei accizelor pentru produsele din tutun cu 15%, la produsele din alcool – cu 5% și la cele petroliere – în mărimea PIB-ului nominal de 9%.
Documentul mai prevede implementarea unui nou mecanism al plății pentru poluarea mediului, bazată pe subvenționarea companiilor de colectare și reciclare a ambalajelor. Totodată, experții prezenți la discuție au propus o altă abordare – stabilirea angajamentului agenților economici de a colecta deșeurile și taxarea celor care nu vor respecta această obligație.
Măsurile de diminuare a numerarului în economie, de asemenea, fac partea din conceptul politicii fiscale pentru anul viitor, fiind propuse următoarele praguri:
- plățile efectuate între agenți economici în numerar 100 000 lei lunar/10 000 per tranzacție;
- obligativitatea deținerii POS terminal la subdiviziunile unde vânzările sunt mai mari de 500000 lei;
- plățile efectuate de persoană fizică în numerar nu mai mari de 100000 lei per tranzacție.
În acest sens, participanții la discuții au menționat că, în cazul persoanelor fizice, ar fi binevenită revizuirea acestui prag, cel puțin pentru unele situații, cum ar fi procurarea spațiului locativ.
De asemenea, la anul viitor ne așteaptă includerea taxelor rutiere în accize la produsele petroliere. După cum a explicat secretarul de stat, pentru sectoarele care nu utilizează infrastructura drumurilor, cum ar fi agricultura, se propune să fie majorat Fondul de subvenționare cu mărimea taxei ce urmează a fi achitată, pentru ca reprezentanții sectorului să nu resimtă nici o presiune.
Alte măsuri incluse în documentul privind politica fiscală și vamală pentru anul viitor sunt majorarea scutirii personale și scutirii suplimentare majore cu 5% și majorarea scutirii pentru persoanele întreținute cu 50%, uniformizarea cotelor de impozitare a veniturilor, continuarea Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale, eliminarea prohibițiilor la importul mijloacelor de transport, reorganizarea Serviciului Vamal etc.
Recomandăm să examinați și acest articol.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
1142 views
The date of publishing:
23 October /2020 14:27
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
politica bugetar fiscala | Serghei Puşcuţa | Dorel Noroc | monitorul.fisc.md
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.