News

Contestarea hotărârilor instanței de insolvabilitate, altfel

În Monitorul Oficial1 a fost publicată Legea nr. 59 din 17 martie 2022 privind modificarea unor acte normative, care vine cu amendamente și la Legea insolvabilității nr. 149/2012 și are drept scop înlăturarea lacunelor legislative și a neconcordanțelor normative dintre Legea insolvabilității și Codul de procedură civilă (CPC). Acestea țin de modalitatea contestării hotărârilor instanței de insolvabilitate, precum și instituirea apelului drept unica cale de atac ce poate fi exercitată împotriva hotărârilor instanței de insolvabilitate.
 
Astfel, conform modificărilor operate, cererile de declarare a insolvabilității urmează a fi depuse la judecătoria competentă, în baza prevederilor CPC.

 

Principala modificare din lege vizează reformularea art. 8 din Legea nr.149/2012, și anume:

 

  • Posibilitatea contestării hotărârilor instanței de insolvabilitate cu apel

Modificarea alin. (1) ajustează calea de atac pe cauzele de insolvabilitate la procedura generală de contestare a hotărârilor emise de judecătorii prevăzută în CPC – apelul, cu respectarea nivelului instanțelor competente. Conform noii redacții a art. 8 alin. (1), vor putea fi contestate cu apel toate hotărârile instanței de insolvabilitate, cu excepțiile prevăzute de Legea ne.149/2012. Deci, nu vor putea fi atacate cu apel hotărârile instanței de insolvabilitate pronunțate în temeiul art. 21 alin. (6) din Legea prenotată2.

 

  • Examinarea cererii de apel în procedură scrisă

Conform redacției art. 8 alin. (6), cererile de apel se vor examina în procedură scrisă, în termen de până la 60 de zile de la data intentării procedurii de apel, în condițiile examinării cauzei în primă instanță. Totuși, instanța de apel va putea dispune citarea participanților la proces dacă, pornind de la circumstanțele particulare, va considera acest fapt ca fiind necesar pentru soluționarea corectă și echitabilă a cauzei.

 

În condiția în care procesul de insolvabilitate presupune examinarea cauzelor în termene restrânse, stabilirea soluționării cererilor de apel cu participarea părților va duce inevitabil la tergiversarea examinării cererilor. Examinarea acestora în procedură scrisă se impune în special pentru a respecta termenul procesual de 60 de zile.

 

Examinarea cererilor de apel se va realiza în condițiile examinării cauzei în primă instanță conform prevederilor de rigoare din Legea nr.149/2012, iar în cazul lipsei unor reglementări relevante apelului (de exemplu, limitele judecării apelului etc.), se vor aplica în modul corespunzător prevederile din CPC.

 

  • Deciziile instanței de apel nu se supun recursului, fiind definitive și irevocabile de la pronunțare

Din conţinutul Legii nr.149/2012 rezultă că, participanţii la procesul de insolvabilitate şi în special instanţa de insolvabilitate au îndatorirea să asigure efectuarea cu operativitate a actelor şi operaţiunilor pentru satisfacerea creanţelor creditorilor din contul patrimoniului debitorului.

 

Prevederea caracterului definitiv și irevocabil a deciziilor instanțelor de apel în privința hotărârilor instanțelor de insolvabilitate este în concordanță cu prevederile art. 254 alin. (2) lit. a1) din CPC, care stabilește expres că rămân irevocabile hotărârile judecătorești emise în primă instanță, contestate cu apel, fără drept de recurs.

 

  • Apelul nu va suspenda executarea hotărârilor instanței de insolvabilitate

Conform CPC, exercitarea apelului, precum și termenul de apel, au efect suspensiv asupra executării hotărârilor pronunțate în primă instanță, fapt prevăzut expres la art. 363 și 3631.

 

La cererea motivată a apelantului, instanța de apel va putea suspenda executarea hotărârilor instanței de insolvabilitate, dacă va considera acest lucru ca fiind necesar.

 

Alte modificări operate în Legea nr.149/2012 stabilesc substituirea din cuprinsul textului legii a prevederilor ce reglementează recursul împotriva hotărârilor instanței de insolvabilitate, cu calea de atac nouă – apelul.

 

Posibilitatea contestării cu apel a hotărârilor instanței de insolvabilitate va fi aplicată în exclusivitate pentru hotărârile pronunțate după intrarea în vigoare a legii. Hotărârile instanței de insolvabilitate pronunțate anterior vor putea fi atacate doar cu recurs, conform prevederilor în vigoare la data pronunțării.

 

Amintim, potrivit prevederilor art. 56 alin (1) din Legea nr.100/2017, actele normative intră în vigoare peste o lună de la data publicării în MO al RM sau la data indicată în textul actului normativ, care nu poate fi anterioară datei publicării. Respectiv, prevederile Legii nr.59/2022 vor fi puse în aplicare din 8 mai 2022.

________________________________________

1 Nr. 98-105 (8142-8149) din 8 aprilie 2022

 

2 (6) Dacă în cererea introductivă debitorul declară că se află în stare de insolvabilitate și își exprimă intenția de a lichida sau de a-și restructura activitatea, instanța de judecată adoptă, în cel mult 20 de zile lucrătoare, cu citarea debitorului, o hotărâre de intentare a procesului de insolvabilitate fără drept de recurs, obligând-l, în cazul exprimării intenției de a-și restructura activitatea, să prezinte un plan al procedurii de restructurare. În acest caz, prevederile art. 23–29 nu se aplică.

author icon

Irina Cebaniuc

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

1344 views

The date of publishing:

12 April /2022 07:57

Catalogul tematic

Noutăți | Insolvabilitate

Tags:

legea insolvabilitatii | Apel | recurs

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon