News
Echilibrul între cererea și oferta de forță de muncă
Persoanele fără o calificare profesională înregistrate cu statut de șomer
În aspect teritorial, un echilibru între cerere și ofertă se observă în raioanele Cahul, Orhei, Strășeni și Cimișlia, unde numărul locurilor de muncă vacante e similar cu numărul șomerilor înregistrați. Totodată, un surplus de forță de muncă și, respectiv, un deficit de locuri de muncă vacante se constată în raioanele Taraclia, Râșcani, Sângerei, Drochia, Ocnița, UTAG, Edineț și Dondușeni, iar un deficit mai accentuat de forță de muncă se atestă în mun. Chișinău.
La fel, se constată o diferență semnificativă între cerere și ofertă pe piața muncii în aspect de mediul rural/urban. Astfel, din numărul total de șomeri înregistrați în primele 6 luni, 64% erau din localitățile rurale, unde locurile de muncă vacante în constituiau doari 11% din numărul total din cele înregistrate.
După nivelul de studii, se poate observa o cerere mai mare pe piață a persoanelor cu un nivel scăzut de studii, dar și ponderea șomerilor cu studii gimnaziale/primare este destul de mare (50%).
Examinând locurile vacante după salarii, se atestă o pondere de 36% a posturilor cu salarii mai mari de 5000 lei, urmate de locurile cu salarii în acord (29%), salarii între 3001-5000 lei (23%) și mai mici de 3000 lei (12%).
În același timp, în urma analizei locurilor de muncă după ocupații, se constată un deficit de ofițeri, operatori în sectorul de producție, asistenți medicali, operatori în telecomunicații, montatori, taxatori, inspectori, medici, confecționeri, programatori și farmaciști.
În schimb, a fost înregistrat un surplus de forță de muncă la următoarele ocupații: contabil, inginer, manager, jurist, educator, economist, psiholog, felcer, agronom, tehnician, șofer, vânzător, tencuitor, bucătar, tractorist, electrician, chelner, cofetar, lăcătuș-auto, frizer, mecanic, tâmplar, fochist.
În raportul publicat de ANOFM se mai menționează că, pe parcursul ultimilor ani, persistă un deficit de cusătorese, care în perioada de referință constituie 24% din numărul total de locuri de muncă vacante, pe când șomerii înregistrați cu această profesie constituie doar 5%.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM)
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
1052 views
The date of publishing:
27 July /2021 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
ANOFM | forţa de muncă | monitorul.fisc.md
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.