News

Echilibrul între cererea și oferta de forță de muncă

Pe parcursul semestrului I al anului curent, în baza de date a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Munci (ANOFM) au fost înregistrate circa 15,4 mii locuri de muncă vacante şi aproximativ 17,9 mii șomeri, fiind menținut un echilibru între cererea și oferta de forță de muncă, potrivit raportului ANOFM.
 
Astfel, comparativ cu semestrul I al anului precedent, numărul locurilor de muncă vacante înregistrate a crescut în perioada de referință cu 24%, iar numărul șomerilor a scăzut cu 36%.
 

Persoanele fără o calificare profesională înregistrate cu statut de șomer constituie 65% din numărul total de șomeri înregistrați, iar 70% din numărul total de locuri vacante sunt pentru muncitori.

 

În aspect teritorial, un echilibru între cerere și ofertă se observă în raioanele Cahul, Orhei, Strășeni și Cimișlia, unde numărul locurilor de muncă vacante e similar cu numărul șomerilor înregistrați. Totodată, un surplus de forță de muncă și, respectiv, un deficit de locuri de muncă vacante se constată în raioanele Taraclia, Râșcani, Sângerei, Drochia, Ocnița, UTAG, Edineț și Dondușeni, iar un deficit mai accentuat de forță de muncă se atestă în mun. Chișinău.

 

La fel, se constată o diferență semnificativă între cerere și ofertă pe piața muncii în aspect de mediul rural/urban. Astfel, din numărul total de șomeri înregistrați în primele 6 luni, 64% erau din localitățile rurale, unde locurile de muncă vacante în constituiau doari 11% din numărul total din cele înregistrate.

 

După nivelul de studii, se poate observa o cerere mai mare pe piață a persoanelor cu un nivel scăzut de studii, dar și ponderea șomerilor cu studii gimnaziale/primare este destul de mare (50%).

 

Examinând locurile vacante după salarii, se atestă o pondere de 36% a posturilor cu salarii mai mari de 5000 lei, urmate de locurile cu salarii în acord (29%), salarii între 3001-5000 lei (23%) și mai mici de 3000 lei (12%).

 

În același timp, în urma analizei locurilor de muncă după ocupații, se constată un deficit de ofițeri, operatori în sectorul de producție, asistenți medicali, operatori în telecomunicații, montatori, taxatori, inspectori, medici, confecționeri, programatori și farmaciști.

 

În schimb, a fost înregistrat un surplus de forță de muncă la următoarele ocupații: contabil, inginer, manager, jurist, educator, economist, psiholog, felcer, agronom, tehnician, șofer, vânzător, tencuitor, bucătar, tractorist, electrician, chelner, cofetar, lăcătuș-auto, frizer, mecanic, tâmplar, fochist.

 

În raportul publicat de ANOFM se mai menționează că, pe parcursul ultimilor ani, persistă un deficit de cusătorese, care în perioada de referință constituie 24% din numărul total de locuri de muncă vacante, pe când șomerii înregistrați cu această profesie constituie doar 5%.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM)

1052 views

The date of publishing:

27 July /2021 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

ANOFM | forţa de muncă | monitorul.fisc.md

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon