News
Expert-Grup: Pentru anul 2018 se prognozează o creștere economică de 4,0%
Analiza creșterii economice din Moldova, prezentată de
Centrul analitic independent Expert-Grup în cadrul celei de-a
XVII-a ediţii a conferinţei MEGA şi conține realizările pentru anul curent și prognoze pentru anul 2018. Actul conţine analiza pe domenii:
Oferta internă, Cererea agregată, Prețuri și politica monetară, Piața muncii, Finanțele publice, Sectorul bancar și Comerțul extern.
Potrivit directorului Centrului, Adrian Lupușor, anul economic 2017 a fost sub așteptări, PIB-ul situându-se în scenariul pesimist al prognozei de la începutul anului (3,5% –4,0%). Creșterea prognozată inițial de 6% nu s-a materializat din cauza condițiilor meteo nefavorabile din primăvara anului curent, a nivelului sporit de incertitudine în rândul oamenilor de afaceri, care a frânat relansarea creditării, investițiilor private și activității industriale, precum și din cauza implementării lente a reformelor incluse în Foaia de parcurs.
Pentru anul 2018, Expert-Grup prognozează o creștere economică de circa 4,0% conform scenariului pesimist și 4,8% conform scenariului optimist.
În opinia experților, principala problemă a economiei țării pentru anul 2018 o reprezintă competitivitatea redusă. Totodată, aceștia au mai menționat că, pe parcursul anului viitor, nivelul de incertitudine, care afectează deciziile companiilor de a investi, se va menține sau va spori, în special pe fundalul alegerilor parlamentare.
O provocare pentru sectorul bancar va fi și precauția băncilor în asumarea de riscuri, unul din motive fiind implementarea standardului Basel III care prevede tratamentul prudențial a riscurilor de credit, de piață, operational, etc.
Experți menționează că, deși bugetul planificat pentru 2018 pare echilibrat, acesta conține o serie de riscuri, printre care dependența pronunțată de suportul bugetar extern, fenomenul de îmbătrânire a populației, care creează presiuni tot mai mari asupra sistemului de finanțe publice, necesitând transferuri crescânde către BASS, stagnarea bazei fiscale al autorităților locale, fiind nevoie de tot mai multe transferuri din bugetul de stat către bugetele unităților administrativ – teritoriale etc.
O recomandare a experților pentru atingerea unor rezultate economice mai bune pentru anul viitor este elaborarea unui Cod Fiscal mai detaliat și mai clar. Alte sugestii țin de trecerea exclusivă la sistemul achizițiilor publice electronice, fortificarea capacităților Curții de Conturi și dezvoltarea unui mecanism care ar asigura implementarea recomandărilor acestei instituții, sporirea transparenței bugetare la nivelul instituțiilor publice și stimularea unei participări mai ample a societății civile în procesul bugetar la nivel central și local.
Este necesară și o reformă amplă în sectorul întreprinderilor de stat, unde trebuie de sporit transparența și guvernanța corporativă – se mai menționează în analiza Expert-Grup.
Mai multe reforme sunt binevenite în domeniul comerțului. Astfel, pentru anul viitor în domeniul comerțului extern se sugerează eliminarea tuturor barierelor tarifare și netarifare pentru exportatorii autohtoni, concomitent cu transparentizarea și modernizarea proceselor de emitere a documentelor permisive aferente.
Cu detalii despre progresele înregistrate în aceste domenii și perspectivele pentru 2018, vom reveni.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1544 views
The date of publishing:
15 December /2017 11:42
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
Expert-Group | analiza integrata | Foaia de parcurs | reforma | buget
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.