News

Fabricarea și circulația băuturilor alcoolice energizante poate fi interzisă

În Parlament cu titlu de inițiativă legislativă este înregistrat un proiect de lege, aprobarea căruia va restricționa fabricarea și circulația în Moldova a băuturilor alcoolice energizante, fiind propusă suplinirea Legii nr. 1100/2000 cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice cu noțiunea de „băutură alcoolică energizantă” – producție alcoolică destinată consumului uman, la fabricarea căreia în calitate de materie primă este utilizată cofeina și/sau alte substanțe tonifiante. Totodată, proiectul prevede completarea alin. (2) art. 5 din Legea nr. 1100/2000, potrivit căreia fabricarea și circulația băuturii alcoolice energizante pe teritoriul țării va fi interzisă. În condițiile aprobării inițiativei în redacția propusă, modificările pot fi puse în aplicare din 1 ianuarie 2023.
 

La momentul actual în RM fabricarea și circulația băuturilor energizante și băuturilor tonifiante cu conținut de alcool nu este reglementată de actele normative sectoriale. Totodată, multiplele studii efectuate în mai multe țări cu un nivel sporit de consum al băuturilor energizante denotă că majoritatea efectelor adverse raportate sunt cauzate de dozele mari de cofeină conținute de energizante, atunci când au fost consumate în comun cu alcoolul.

 

Autorul proiectului menționează că în ultimii ani are loc un proces de interzicere sau limitare a băuturilor care conțin un amestec de alcool și cofeină. Astfel, în anul 2010 o interdicție a acestora a fost instituită în SUA, în anul 2018 în Rusia a fost interzisă comercializarea băuturilor date, iar producerea a fost permisă exclusiv în scopul exportului. În UE, la momentul de față, nu există o interdicție a producției date (dar se analizează), însă volumul ei pe piață este relativ mic, acestea regăsindu-se pe rafturi doar în câteva din statele membre (precum Regatul Țările de Jos, Germania și Belgia).

 

La momentul de față băuturile alcoolice energizante nu sunt fabricate în Moldova, iar plasarea pe piață este realizată exclusiv prin importul din Ucraina și Rusia (fiind interzise în același timp spre comercializare pe piața locală). În ultimii 3 ani în RM se constată o creștere semnificativa a volumelor importului acestor băuturi. Astfel, dacă în anul 2019 volumul importurilor a constituit 254 879 litri, deja în anul 2021 – 547 995 litri.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

1474 views

The date of publishing:

19 April /2022 07:57

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

băuturi energizante | interzicere | proiect de lege

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon