News

Facilitarea accesului pe piața produselor petroliere a importatorilor mici

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, noțiunea de cumpărător cu ridicata din Legea nr.461/2001 privind piaţa produselor petroliere poate fi modificată, fiind propus ca acesta să fie considerat  agentul  economic, inclusiv consumator special, care este consumatorul final al produselor petroliere și nu cel care le cumpără în scopul consumului sau al revânzării, după cum prevede definiția în vigoare. Totodată, modificări pot interveni și în sensul determinării comercializarea produselor petroliere, fiind propus ca participanţii la piaţa produselor petroliere, cu excepţia vânzătorilor cu amănuntul, să nu fie în drept să achiziţioneze pe teritoriul ţării produse petroliere spre a le vinde.
 

Avizul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative a fost aprobat de Guvern în ședința din 9 februarie (cu unele recomandări suplimentare), dar și inclus pe agenda ședinței comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Pe lângă prevederile prezentate supra, acesta conține și propunerea de intervenție în anexa nr. 1 (Mărfurile supuse accizelor) la titlul IV din Codul fiscal. Această măsură este menită să majoreze numărul importatorilor pe piața petrolieră prin anularea taxei fixe de licență în cuantum de 260 mii lei și introducerea unei taxe de 10 lei per tonă în structura accizelor la importul produselor petroliere și 40 lei – în cazul gazelor lichefiate, facilitând accesul operatorilor cu capacități reduse pe piața angro a carburanților.

 

Respectiv, din Legea nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător urmează a fi abrogată taxa pentru licența pentru importul şi comercializarea angro a benzinei, motorinei și gazului lichefiat. Deoarece se preconizează punerea în aplicare a prevederilor proiectului în termen de 6 luni de la data publicării legii adoptate în MO, documentul conține prevederea că suma aferentă taxelor anuale pentru licenţă la importul şi comercializarea angro a produselor petroliere vărsată la bugetul de stat la situația din 1 ianuarie 2022, va fi trecută în contul titularului de licență pentru reducerea în aceeași mărime a obligațiilor fiscale aferente drepturilor de import la produsele petroliere.

 

Totodată, proiectul vine cu măsuri de responsabilizare a agenților economici care desfășoară activități pe piața produselor petroliere, avându-se în vedere majorarea cuantumului sancțiunilor contravenționale în cazul încălcării cerințelor stabilite de legislație. În opinia autorilor, faptele ilicite care pot fi săvârșite de către participanții la piața produselor petroliere reprezintă acțiuni de o gravitate înaltă, săvârșirea cărora ar putea avea ca efecte prejudicierea consumatorului final, a bugetului public național, cât și a liberei concurențe pe piață. Respectiv, este prevăzut că cuantumul sancțiunilor ar putea fi majorat, în cazul contravențiilor constatate la stațiile de alimentare și la depozite, de 10 ori.

 

Suplimentar, pentru a exclude facilitarea apariţiei intermediarilor pe piaţă și pentru a reduce riscul de contrabandă a produselor petroliere, în proiect sunt incluse prevederi ce țin de interzicerea revânzării angro a respectivelor produse.

 

Textul integral al proiectului de lege.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

865 views

The date of publishing:

10 February /2022 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

Produse petroliere | proiect de lege | Comisia parlamentara economie

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon