News

Formarea continuă a adulților drept răspuns la solicitările pieței muncii

Pentru a putea răspunde eficient la solicitările pieței muncii, procesul de formare profesională continuă a adulților urmează a fi îmbunătățit. În acest scop Executivul a aprobat modificări la Regulamentul cu privire la formarea continuă a adulților, aprobat prin HG nr. 193/2017, oferind oportunități pentru instituțiile de învățământ superior/ profesional tehnic de a dezvolta programe de formare profesională, fără obligativitatea evaluării externe în vederea autorizării provizorii a programelor.
 
Astfel, instituțiile de învățământ superior, precum și instituțiile de învățământ profesional tehnic, care au obținut acreditare pentru cel puțin un program de studii de la ciclul I, vor avea dreptul să organizeze programe de formare profesională continuă de maximum 600 ore/ 20 credite de studii după aprobarea lor de către Senatul instituției/Consiliul profesoral, fără a solicita evaluarea externă a programelor.
 
Totodată, vor fi introduse certificatele de competență profesională (cu menționarea competenței profesionale dobândite) obținute la finalizarea programelor de formare a adulților în vederea angajării în câmpul muncii, conform ofertelor propuse de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
 
Rezultatele formării continue, confirmate prin certificatele obținute, vor fi luate în considerare în cadrul proceselor de evaluare, atestare a cadrelor didactice și de conducere, de acordare a sporurilor de performanță, a gradelor didactice/ manageriale și științifico-didactice și a titlurilor științifice.
 
După cum a explicat în cadrul ședinței ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, prin aceste modificări se intenționează corelarea procesului de formare cu necesitățile pieței muncii, proiectul stabilind durata programelor și cuantificarea în credite de studii transferabile pe niveluri.
 
În condițiile societății economice în permanentă schimare este necesar de a dezvolta noi competențe pentru activitatea profesională, iar acest proiect va oferi noi oportunități adulților pentru a obține cursuri de formare profesională continuă, iar beneficiarii acestora vor putea deține certificate care atestă deținerea unei calificări atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic, a menționat ministrul.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Guvernul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

844 views

The date of publishing:

07 June /2022 07:53

Catalogul tematic

Noutăți

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon