News
Gustul dulce al strategiei naţionale
Autoritățile își propun drept obiectiv
majorarea volumului de producție și a exportului de miere până la 8,2 mii tone în anul 2025 sau aproximativ de 2,5 ori mai mult decât în prezent.Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului propune spre consultare
Programul Național de dezvoltare a apiculturii în Republica Moldova 2018-2025.
Programul conține circa 30 de acțiuni ce au drept scop restructurarea şi modernizarea sectorului apicol și creşterea competitivităţii produselor apicole pe piața internă și externă.
Dotarea cu stupi verticali multietajați și cu unități mobile de extragere a mierii și implementarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor conform politicilor UE sunt unele dintre măsurile incluse în program. De asemenea, autoritățile doresc să elaboreze o hartă interactivă pentru monitorizarea mișcării familiilor de albini în perioada pastoralului.
În program este prevăzută și consolidarea capacităților de cercetare și inovare a sectorului prin susținerea Instituțiilor de Cercetare și Dezvoltare în vederea dezvoltării de noi hibrizi de înaltă productivitate, inclusiv noi produse apicole și medicamente bazate pe produse apicole, precum și dezvoltarea capacităților serviciului veterinar și a cunoștințelor medicilor veterinari prin instruiri ce țin de cerințele de sănătate a albinelor.
Se mai propune subvenționarea investițiilor pentru crearea laboratoarelor de analiză a produselor apicole cu scopul de a-i ajuta pe apicultori să îşi comercializeze şi să își valorifice produsele. Autoritățile intenționează să sporească patrimoniul apicol și productivitatea stupinelor astfel, încât în următorii 5 ani, numărul familiilor de albine să fie dublat până la 300 mii.
O altă acțiune ține de diversificarea producției apicole și consolidarea capacităților de prelucrare și producere a produselor apicole cu valoare adăugată prin cooperare și creare de clustere, ajungând ca, până în anul 2025, circa 30% din volumul total anual al producției apicole să fie cel cu valoare adăugată înaltă (ceara, polen, lăptișor de matcă, propolis, venin de albină, produse terapeutice).
În perioada menționată se va pune accent și pe promovarea culturii consumului mierii, stimularea comercializării locale și creșterea numărului specialiștilor tineri în sector. În următorii ani am putea avea și un brand unic de țară al produselor apicole, deoarce în programul de dezvoltare este inclusă elaborarea acestuia pentru promovarea produselor apicole naționale, precum și promovarea turismului apicol prin crearea agro-pensiunilor apicole. Astfel, pe lângă branduri precum Wine of Moldova sau Din inimă, Republica Moldova va fi cunoscută și prin intermediul produselor apicole.
Costul pentru realizarea măsurilor propuse ar fi în jur de 1,4 mil. lei, dintre care:
• 38 mii pentru reglementarea și dezvoltare infrastructura de stat
• 957,4 mii – investiții în echipamente și inventar, medicamente
• 166, 5 mii – pentru Dezvoltare sector, asistență și instruire
• 25 mii – în scopul dezvoltării materialului biologic
• 219 mii – investiții în dezvoltarea fondului melifier.
Notă: Potrivit datelor, în perioada 2011– 2016, producerea mierii în Republica Moldova a fost relativ stabilă, situându-se la un nivel puțin peste 3 mii tone pe an. Cota producerii mierii în producerea agricolă totală în Moldova a atins valoarea de 0,5% în 2015.
Costul pentru producerea unui kg de miere în țara noastră depinde în mare măsură de cantitatea de miere obținută, care este strâns legată de condițiile climaterice, iar de obicei acesta variază între $1,65 – 2,00. Potrivit unui studiu elaborat de MIEPO în 2012, costurile anuale de operare a unui stup au fost în jur de $58.
Menționăm că în anul 2006 a fost făcut primul pas pentru dezvoltarea sectorului apicol prin adoptarea de către Parlament a Legii apiculturii nr. 70-XVI din 30.03.2006.
Cantitatea de miere produsă în acest an în Republica Moldova este mai mare decât anul trecut.
1382 views
The date of publishing:
13 November /2017 14:37
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
apicultori | Strategia de dezvoltare | branduri moldovenești | MIEPO | guvern Moldova
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.