News
Guvernul a prezentat unele rezultate înregistrate în anul curent
Astăzi, 31 decembrie 2020, în cadrul unei conferințe de presă susținută de prim-ministrul Ion Chicu și miniștrii Serghei Pușcuța, Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi au fost prezentate cele mai importante rezultate înregistrate pe parcursul anului 2020 în domeniile administrate de Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Infrastructurii și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Sperăm cu toții că, începând cu anul nou, Republica Moldova va avea o nouă șansă de dezvoltare și restructurare. Țara noastră a reușit să parcurgă cu demnitate și într-o manieră acceptabilă acest an plin de provocări, a menționat Ion Chicu.
Ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța s-a referit la principalii indicatori bugetari pentru anul 2020, reiterând că veniturile bugetului public național au înregistrat o supra executare cu circa 1,4 mld. lei, cheltuielile fiind inferioare celor planificate cu 4,2 mld. lei. Soldul mijloacelor bănești în conturile BPN scontate la situația din 31 decembrie 2020 constituie 6759,2 mil.lei, la începutul perioadei de gestiune a anului 2020 fiind de 4595,5 mil. lei.
Se estimează că, la situația din 31 decembrie 2020, soldul datoriei de stat va constitui 66,9 mld. lei la valoarea nominală, ceea ce este cu 8,3 mld. lei mai puțin decât volumul planificat în Legea bugetului de stat pentru anul 2020. Ponderea datoriei de stat în PIB, la data din 31 decembrie curent, constituie circa 33,2%, înregistrând o diminuare în raport cu indicatorul planificat pentru anul 2020 cu 3,4 p.p.
De asemenea, ministrul Finanțelor s-a referit și la dezvoltarea și lansarea a mai multor module noi ale sistemelor informaționale de management al finanțelor publice în scopul îmbunătățirii serviciilor electronice prestate cetățenilor și antreprenorilor, cum ar fi SIA Registrul electronic al angajaților (pus în aplicare la 1 ianuarie 2021 pentru unele autorități), SIA Monitorizarea electronică a vânzărilor (etapa I), SIA e-Factura în domeniul achiziției publice, Subsistemul „e-Commerce-VAT”, SIA Stingerea obligației fiscale de către perceptorii fiscali în cadrul SCITL – versiunea 2.0.
Anul 2020 a fost un an complicat pentru economie și pentru societate, evoluția epidemiologică și calamitățile naturale au avut un impact puternic asupra exercițiului bugetar pe parcursul anului 2020, a menționat vicepremierul.
Viorica Dumbrăveanu a trecut în revistă cele mai importante realizări în domeniul protecției sociale și ocrotirii sănătății, printre care majorarea cuantumului alocației lunare de stat pentru veteranii de război de la 100 până la 500 lei, indexarea nivelului venitului lunar minim garantat de 4,8%, dubla indexare a pensiilor pentru circa 682 mii de beneficiari, acordarea suplimentelor la salariu pentru lucrătorii medicali, majorarea indemnizației unice pentru tinerii specialiști, extinderea listei medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, inclusiv cele administrate pentru tratamentul la domiciliu a persoanelor infectate cu COVID-19.
După cum a anunțat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, conform prognozei coordonate cu Fondul Monetar Internațional, începând cu anul viitor PIB va fi recuperat în proporție de 4,6%. Totodată, pe parcursul anului 2020 peste 15 mii de agenți economici sau potențiali antreprenori au beneficiat de suport. În sectorul IMM pe parcursul anului curent prin intermediul programelor naționale au fost susținute 3373 persoane, suma granturilor constituind 133,3 mil. lei, iar volumul investițiilor – 256,4 mil. lei. O altă realizare importantă menționată de ministru este Acordul de parteneriat, de comerț și cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii (semnat la 24 decembrie 2020) și inițierea negocierilor pentru semnarea Acordului de comerț liber dintre RM și statele membre EFTA.
Ion Chicu a mulțumit miniștrilor pentru activitate și a anunțat că, pe parcursul lunii ianuarie 2021, urmează a fi prezentat un raport amplu de activitate al Executivului, în conformitate cu Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
1201 views
The date of publishing:
31 December /2020 11:37
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
rezultate | acord | Fondul Monetar Internațional | venituri
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.