News
HoReCa: discuții între autorități și mediul de afaceri
Una din
măsurile fiscale negociate cu FMI, care au ca scop asigurarea stabilității financiare este, după cum a fost anunțat anterior,
anularea cotei reduse de TVA în mărime de 10% pentru sectorul HoReCa și revenirea la cota-standard 20%.
În acest context, businessul din acest sector a solicitat Ministerului Finanțelor discuții suplimentare, care au avut loc marți, 29 iulie.
În debutul discuțiilor, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a menționat că revenirea la cota TVA de 20% pentru sectorul HoReCa este o condiție agreată cu FMI pentru reluarea programului de finanțare.
Atunci când a venit FMI, noi am negociat, în primul rând, pe anularea condițiilor care au dus la înghețarea programului de finanțare și pe anumite măsuri de stabilitate financiară. Nenorocul HoReCa este că aceste facilități fiscale au fost adoptate la pachet cu alte decizii și că nu au avut un studiu de impact. Revenirea la cota de 20% este parte a înțelegerii cu FMI și orice deviere va însemna că bordul directorilor executivi al Fondului nu va avea loc și vom rata șansa de a primi suportul bugetar, a subliniat ministrul.
După cum a mai menționat Natalia Gavrilița, FMI vede această măsură, introdusă la pachet cu amnistia fiscală, ca o încurajare pentru cei care lucrează în economia tenebră de a-și legaliza activitatea, iar scopul acestei scutiri nu a fost creșterea competitivității, ci un cadou pentru cei care nu se conformează legii, de aceea s-a ajuns la concluzia că această scutire poate fi reîntoarsă la cota-standard de 20%.
În același timp, autoritățile rămân deschise pentru a discuta alte acțiuni de sporire a competitivității sectorului, care i-ar ajuta mai mult decât această facilitate. Ministrul a menționat că în următoarele două luni se va discuta cu business-ul politica bugetar-fiscală pentru 2020.
Pe de altă parte, reprezentanții agenților economici din sectorul HoReCa, au menționat că majorarea taxei TVA este o presiune asupra lor și au solicitat negocieri suplimentare cu misiunea FMI, în cadrul cărora se va discuta excluderea acestei condiții.
După cum a menționat președintele Asociației restaurantelor și localurilor de agrement, Aneta Zasavițchi, reducerea cotei TVA de la 20% la 10% în industria hoteluri-restaurante-cafenele a contribuit la transparentizarea sectorului și la ieșirea unor operatori din zona neagră de activitate.
De asemenea, reprezentanții sectorului au menționat că ei au nevoie în activitate de previzibilitate și transparență, iar aceste discuții ar fi trebuit să aibă loc înainte ca măsurile să fie agreate cu FMI, solicitând de la MF și o analiză mai profundă ce ține de suma TVA achitată de HoReCa în ultimele luni comparativ cu alte perioade, mărimea salariului mediu în sector și numărul mediu de angajați din domeniu.
Reprezentanții HoReCa au mai menționat că revenirea la cota-standard TVA ar putea provoca creșterea de prețuri, iar acest fapt va duce la scăderea atractivității, în special a capitalei, unde oamenii își permit să ia masa la prânz. Totodată, va scădea și atractivitatea țării în profil regional, pentru că oamenii vor prefera mai degrabă să organizeze ceremonii în țările vecine.
În același timp, directorul Serviciului Fiscal de Stat, Serghei Pușcuța, s-a referit la alte facilități de care beneficiază inclusiv sectorul HoReCa.
Țin să vă reamintesc că, până la urmă, reforma fiscală nu se referă doar la cota redusă de TVA. Noi uităm de niște lucruri foarte importante, care rămân în continuare valabile, cum ar fi cota de 18% achitată de angajator pentru asigurarea socială a angajaților sau cota unică a impozitului pe venit la nivel de 12%, a specificat directorul SFS.
Serghei Pușcuța a menționat că instituția și în continuare își va exercita atribuțiile conform legii, în baza analizei riscurilor, fiind vizați doar contribuabilii cu riscuri de evaziune fiscală sporită.
Știm cu toții că înainte de efectuarea controalelor noi ne axăm pe conformarea benevolă, mai întâi discutăm, expediem scrisori, îi invităm la discuții individuale sau colective, iar ulterior, dacă nu se schimbă indicatorii de risc, purcedem la acțiunile de control, a adăugat directorul SFS.
Reamintim că în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat un șir de măsuri fiscale care au fost discutate cu FMI și au drept scop asigurarea stabilității financiare, printre care anularea moratoriului privind efectuarea controalelor fiscale pentru perioadele de până la 1 ianuarie 2018, extinderea bazei de impozitare a creșterii de capital, anularea scutirilor prevăzute pentru jocurile de noroc și pentru proiectele de parteneriat public-privat etc.
1562 views
The date of publishing:
30 July /2019 12:00
Catalogul tematic
Administrare fiscală | Noutăți
Tags:
SFS | politica bugetar-fiscala | TVA | horeca | controale fiscale | FMI
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.