
News
Impactul incinerării și coincinerării deșeurilor
Totodată, dat fiind faptul că sectorul deșeurilor are o contribuție de 10% la emisiile naționale de gazelor cu efect de seră, realizarea măsurilor propuse va contribui la atingerea obiectivului asumat de RM privind reducerea, până în anul 2030, în mod necondiționat, a emisiilor până la 70% comparativ cu 1990.
Experții menționează că proiectul va avea un impact economic direct asupra operatorilor care vor practica ca activitate eliminarea sau recuperarea deșeurilor în instalații de incinerare sau de coincinerare a deșeurilor. Pentru a identifica și cuantifica eventualele costuri, au fost examinate mai multe surse de informare, conform cărora investițiile pentru instalații de incinerare suportate de operatori sunt mari, oscilând în medie între 150-200 mil. euro, inclusiv costuri pentru tratarea deșeurilor per tonă (80-115 euro/t). Investițiile în instalațiile de coincinerare sunt mai reduse, între 20-50 mil. euro, implicând și costuri mai mici pentru tratarea deșeurilor per tonă (20-45 euro/t).
În opinia autorilor documentului, în condițiile actuale este posibilă retehnologizarea fabricilor producătoare de ciment si/sau a centralelor termice deja existente și funcționale în RM, cu costuri considerabil mai mici. În nota informativă la proiect se spune că, cu cât costurile combustibililor primari sau materiilor prime sunt mai mari, cu atât este mai atractivă o investiție în instalații de coincinerare la fabricile producătoare de ciment. Prin urmare, pentru RM, o țară dependentă de aceste resurse, opțiunea de gestionare a deșeurilor prin coincinerare cu beneficii de mediu și economice garantate este considerată cea mai potrivita opțiune.
Conform Raportului Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în anul 2019 în Moldova au fost în funcțiune 1137 depozite de deșeuri cu suprafața de 1222,05 ha, iar în unele cazuri depozitele sunt localizate în zona de protecție a obiectivelor acvatice, în zona sanitară a sectorului locativ, pe terenuri agricole degradate.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
1175 views
The date of publishing:
20 April /2021 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
incinerarea deseurilor | impact | regulament | monitorul.fisc.md
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.