News

În ce cazuri pământul poate fi vândut la un preț mai mic decât cel normativ

Pentru facilitarea procesului de consolidare a terenurilor agricole din cadrul unui câmp sau unei porțiuni din acesta preconizate a fi fâșii forestiere, dar neplantate, aceste terenuri ar putea fi vândute prin negocieri directe, la un preț nu mai mic decât prețul normativ al pământului.
 
Parlamentul a aprobat în prima lectură, cu 57 de voturi, proiectul de lege ce prevede modificarea art. 4 din Legea nr.1308/1997 privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare al pământului.
 

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, proiectul are drept scop reglementarea condițiilor de vânzare condiționată de către autoritățile publice locale a terenurilor preconizate a fi ocupate cu fâșii forestiere, care anterior, în anul 1992, au fost proiectate, dar nu au fost plantate,  în vederea facilitării creării acestor fâșii.

 

Propunem ca în cazul vânzării terenurilor preconizate a fi transformate în fâșii forestiere, primăria/consiliul local să poată condiționa viitorii beneficiari ca aceștia să aibă angajamentul de a înființa fâșiile respective, în condițiile în care statul, prin diferite instrumente, facilitează acest fapt, dar APL nu utilizează aceste facilități pe deplin, a menționat secretarul de stat.

 

Astfel, cumpărătorul va fi obligat să asigure perfectarea proiectului de organizare a teritoriului exploatației agricole, plantarea fâșiilor forestiere și efectuarea amenajării hidrologice a terenurilor în conformitate cu noul proiect de organizare a teritoriului, perfectat de către o entitate publică sau privată din domeniu. Ca urmare, cumpărătorul va dobândi dreptul de proprietate sub condiția rezolutorie a neexecutării obligațiilor prevăzute.

 

Termenul de executare de către cumpărător a obligațiilor va fi de până la 3 ani de la momentul încheierii de către părți a contractului de vânzare-cumpărare a terenului. Până la executarea obligațiilor, se va interzice înstrăinarea sau grevarea terenului dobândit.

 

Procesul-verbal întocmit de părți (autoritatea publică locală și cumpărător), prin care se va atesta executarea obligațiilor prevăzute, va servi drept temei pentru justificarea înregistrării provizorii a dreptului de proprietate al cumpărătorului în Registrul bunurilor imobile.

 

Proiectul urmează a fi aprobat în lectura a doua.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

1073 views

The date of publishing:

11 May /2022 07:56

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

pret normativ | pamint agricol | fisii forestiere | vânzare-cumpărare | proiect de lege

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon