News
Inițiativele bugetar-fiscale ale Guvernului, votate de Parlament
Astăzi, 16 august 2019, în cadrul unei ședințe plenare extraordinare, Parlamentul a votat în două lecturi proiectul de lege ce vizează măsurile fiscale de mobilizare a veniturilor și asigurare a stabilității bugetare, care au fost negociate anterior cu Fondul Monetar Internațional.
Astfel, proiectul prevede modificări la Codul fiscal, Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, Legea privind plata pentru poluarea mediului și Legea cu privire la tichetele de masă.
După cum a menționat ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, proiectul are ca scop asigurarea veniturilor la buget, în vederea respectării principiului echității fiscale și acumulării adiționale a veniturilor bugetare, ca ulterior acestea să fie direcționate în mod prioritar asupra domeniilor social-economice importante.
În primul rând, va fi eliminată scutirea personală a persoanelor fizice cu venituri mai mari de 360 mii lei anual. Modificarea are ca scop asigurarea progresivității în impozitarea persoanelor fizice, astfel ca persoanele cu venituri mai mari să ofere o contribuție mai mare în buget. În acest mod se impune condiția pentru ca scutirea personală să poată fi utilizată de către persoanele fizice care au venituri mai mici de 360 mii lei anual. Prin urmare, contribuabilul care are venituri mai mari de 30 mii lei lunar va achita un impozit suplimentar de 240 lei.
O altă prevedere se referă la aplicarea impozitării generale la creșterea de capital în mărime de 100% pentru persoanele juridice și de 50% pentru cele fizice. Astfel, subiecții impozabili persoane fizice și juridice ce desfășoară activitate de întreprinzător în urma realizării veniturilor din procurarea și vânzarea activelor de capital vor fi impozitați în modul general stabilit. Potrivit proiectului, prin această măsură va fi asigurată creșterea gradului de conformare a contribuabililor și simplificarea administrării fiscale. Se preconizează că în urma implementării acestei măsuri vom avea venituri suplimentare la bugetul de stat de 127 mil. lei în anul 2020.
De asemenea, se prevede majorarea taxelor pentru poluarea mediului cu 20%, dar, în același timp, autoritățile promit să elaboreze un mecanism de restituire/reducere a taxei pentru poluarea mediului și să stimuleze investițiile în sisteme moderne de reciclare a deșeurilor ce poluează mediul. Se estimează că majorarea acestei taxe va aduce venituri suplimentare de 48 mil. lei în anul viitor.
Se prevede și eliminarea scutirii venitului estimat prin metode indirecte. Prin această măsură se urmărește contracararea practicii frauduloase aplicată de către contribuabili în cadrul controalelor efectuate prin metode și surse indirecte. Menționăm că în prezent, în cazul în care venitul estimat prin metode și surse indirecte depășește suma declarată cu mai puțin de 500 mii lei, contribuabilul este scutit de obligații fiscale.
Totodată, urmează a fi anulată interdicția de control fiscal efectuat asupra agenților economici pentru perioada de până la 1 ianuarie 2018.
Ministrul Finanțelor a adăugat că la discuții ce țin de anumite scutiri fiscale se va reveni în contextul proiectului bugetului pentru anul 2020, astfel ca orice scutire să fie direcționată spre dezvoltarea competitivității țării.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1551 views
The date of publishing:
16 August /2019 15:19
Catalogul tematic
Impozitul pe venit | Administrare fiscală | Noutăți | Legislație fiscală
Tags:
impozit | Proiect | buget | scutire personala | control fiscal
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.