News

MEI: băncile comerciale au lichiditatea necesară pentru finanțarea economiei

Gradul de acoperire a creditelor prin depozite la finele lunii iulie curent a fost la nivel de 156,8%. Aceasta indică faptul că există resurse pentru intensificarea creditării, iar băncile comerciale au lichiditatea necesară pentru finanțarea economiei, susțin autorii informației operative cu privire la evoluția social-economică a Republicii Moldova (conform datelor la 31.08.2020), făcută publică de Ministerul Economiei și Infrastructurii.
 
În analiză este menționat că, în scopul atenuării impactului efectelor generale de pandemia COVID-19 pentru perioada de urgență, Banca Națională a Moldovei a întreprins unele măsuri de relaxare a politicii monetare. Astfel, a fost diminuată rata de bază de la 4,5% până la 3,0%, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă până la 38,5%, și, ulterior, până la 34%.

 

Datele BNM indică că soldul depozitelor, la sfârșitul lunii iulie 2020, s-a majorat cu 10,7%, atingând un volum de 71,3 mld. lei. Soldul depozitelor în monedă națională (57,5% din volumul total) a înregistrat o creștere cu 8,1% față de iulie 2019, iar soldul depozitelor în valută străină – cu 14,4%.

 

În perioada de referință a marcat o creștere și soldul creditelor în economie - cu 6,4% față de nivelul înregistrat la sfârșitul lunii iulie 2019, constituind 45,5 mld. lei. Volumul creditelor în monedă națională s-a majorat cu 11,6% față de iulie anul trecut. Totodată creditele în valută străină s-au diminuat cu 1,8% față de iulie 2019.

 

În portofoliul de credite acordate cea mai mare pondere – 23% - revine creditelor destinate comerțului, apoi 17% - consumului, 16,6% - pentru procurarea/construcția imobilului, 8,1% - agriculturii etc. Cea mai intensă creștere a fost înregistrată la creditele acordate pentru procurarea/construcția imobilului, volumul cărora s-a majorat față de iulie 2019 cu 33,3%, fapt care se explică inclusiv prin lansarea în luna mai 2018 a programului „Prima Casă”.

 

Conform informației operative, soldul datoriei la credite neperformante ca pondere în soldul total al datoriei la credite, după 2 ani de evoluție ascendentă, înregistrează o tendință de diminuare de la 18,5% în luna noiembrie 2017 (când a fost atins nivelul maxim) până la 8,1% în luna februarie 2020. Diminuarea ponderii creditelor neperformante s-a datorat faptului că băncile au aplicat unele proceduri noi (separarea activelor „bune” de cele „rele” etc.), care au condus la reducerea stocului acestora. Accentuarea riscului de neachitare a obligațiilor creditare în rezultatul declarării situației de urgență a determinat majorarea soldului creditelor neperformante până la 8,8% în luna iulie.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

973 views

The date of publishing:

21 September /2020 08:01

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

mei | politica monetară | creditare | monitorul.fisc.md

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon