News

Noul Catalog al mijloacelor fixe ar putea fi aprobat până la 1 ianuarie 2021

Perfecționarea cadrului normativ în domeniul evidenței și calculării amortizării mijloacelor fixe în scopuri fiscale este un proces complex și amplu și mă bucur că în cadrul acestuia am reușit să includem cei mai buni profesioniști din domeniul fiscal și contabil. Preconizăm că proiectele Catalogului mijloacelor fixe și a Regulamentului privind evidența și calcularea amortizării mijloacelor fixe în scopuri fiscale vor fi aprobate săptămâna viitoare de către Guvern și publicate, astfel ca să intre în vigoare până la 1 ianuarie 2021, pentru ca să oferim posibilitate agenților economici să asigure trecerea la noua metodă de evidență a mijloacele fixe începând cu perioada fiscală a anului 2020, conform Catalogului ce va fi aprobat. Știm că orice tranziție este complicată, dar mizăm pe suportul dvs., a menționat secretarul de stat, Dorel Noroc, în concluzia ședinței online desfășurate astăzi, 18 decembrie, de Ministerul Finanțelor cu reprezentanții mediului de afaceri, mediului academic și experți în domeniu.
 
 
Aprobarea unui nou Catalog al mijloacelor fixe este necesară dat fiind faptul că cel actual, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.338/2003, a devenit nefuncțional și dificil de aplicat în practică, ținând cont de progresul tehnic și de ajustările efectuate în ultimii ani la cadrul normativ conex. Noul Catalog urmează a fi aplicat în scopuri fiscale de către persoanele juridice şi fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și în scopuri contabile de către autoritățile/instituțiile bugetare (publice).
 
 
Potrivit proiectului, durata de funcționare utilă a mijloacelor fixe va fi stabilită în intervale în limitele minimă și maximă. Astfel, autoritățile/instituțiile bugetare vor stabili durata de funcționare utilă în intervalele stabilite în anexa proiectului, iar în cazul reevaluării, efectuării reparațiilor capitale vor fi în drept să stabilească o durată de funcționare utilă mai mare decât limita maximă prevăzută.
 
Persoanele juridice şi fizice care desfășoară activitate de întreprinzător urmează să stabilească în scopuri fiscale aceeași durată de funcționare utilă determinată în scopuri financiare, fără a ține cont de limita maximă, dar care nu poate fi mai mică decât limita minimă prevăzută în anexă.
 
 
Documentul mai prevede că, dacă în funcție de modificările tehnologice, intensitatea şi condiţiile de exploatare a mijloacelor fixe, agenții economici vor decide micșorarea duratei de funcționare utilă, atunci în aceeași mărime se va reduce și durata de funcționare utilă în scopuri fiscale, cu condiția ca durata de funcționare utilă ajustată să nu fie mai mică decât limita minimă prevăzută.
 
 
Pentru mijloacele fixe care nu se regăsesc în anexă, mijloacele fixe create cu forțele proprii, durata de funcționare utilă va putea fi determinată de către o comisie internă, un expert independent sau conform recomandărilor producătorilor, furnizorilor sau distribuitorilor, cu aprobarea ulterioară de către conducerea entității.
 
De asemenea, la propunerea mediului de afaceri, au fost excluse imobilizările necorporale, în condițiile în care durata de funcționare a acestora depinde de durata prevăzută în contracte sau de termenul de valabilitate a licenţei.
 
 
Totodată, denumirea mijloacelor fixe și pozițiile tarifare pentru categoriile de mărfuri care pot fi importate au fost aduse în concordanță cu Nomenclatura combinată a mărfurilor, astfel, o serie de mijloace fixe au fost combinate/reclasificate. 
 
În același timp, proiectul modificării Regulamentului privind evidența și calcularea amortizării mijloacelor fixe în scopuri fiscale stabilește modul de calculare a amortizării pentru entitățile care efectuează tranziția de la un regim special de impozitare la cel general.  Totodată, se precizează momentul încetării calculării amortizării în scopuri fiscale. De asemenea, este stabilită modalitatea de determinare a rezultatului fiscal în cazul ieșirii prin comercializare sau schimb a autoturismelor.
 
Mai jos oferim posibilitatea vizualizării proiectelor:
 

 

 
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

8123 views

The date of publishing:

18 December /2020 11:40

Catalogul tematic

Noutăți | Mijloace fixe

Tags:

mijloace fixe | amortizare | catalogul mijloacelor fixe

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon