News

Noul produs de garantare pentru ÎMM

Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Fondului de garantare gestionat de ODIMM a lansat un nou produs de garantare pentru companiile afectate de criza generată de pandemia COVID-19. Instrumentul financiar presupune garantarea cu condiții preferențiale pentru IMM-uri care poate fi utilizat la contractarea creditelor atât pentru mijloace circulante, cât și pentru investiții.
 
Economia moldovenească ca și economiile țărilor din lume și din regiune s-a confruntat cu două șocuri: unul intern, ca rezultat al măsurilor restrictive de izolare și unul extern, care a vizat exporturile, remitențele, investițiile străine care au suferit un declin considerabil. Conform prognozei macroeconomice revăzute pentru anul 2020, PIB-ul va avea un raport negativ de –4,5%. Estimările pentru anul 2021 sunt mai optimiste, fiind prognozată cu o creștere a PIB-ului cu 4,1%”, a menționat Lilia Palii, Secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în cadrul unui webinar.

 

Noul produs financiar este lansat de ODIMM în parteneriat cu băncile comerciale din Republica Moldova pentru emiterea creditelor preferențiale IMM-urilor afectate de criza pandemica. Astfel, companiile ce au înregistrat o scădere a venitului din vânzări cu 30% în perioada martie – iunie 2020 comparativ cu perioada similară a anului precedent vor putea solicita credite pentru capital circulant garantate de stat în proporție de până la 80%, cu un comision de garantare zero până la 31 decembrie 2021. Concomitent, companiile ce solicită credite investiționale vor putea  beneficia de garanții ce vor acoperi până la 80% din credit cu o valoare de maxim 5 mil. lei.

 

Mijloacele financiare suplimentar alocate (50 mil. lei) vor fi supuse efectului de multiplicare, astfel, pentru produsul nou elaborat, capacitatea ODIMM de a emite garanții va fi de 150 mil. lei, cu posibilitatea realocării pe măsura consumării plafonului din mijloacele disponibile de la alte produse neutilizate, sau majorarea coeficientului de multiplicare.

 

IMM-urile joacă unul din cele mai importante roluri în economia Republicii Moldova, constituind 98% din totalul întreprinderilor și care înglobează peste 60% din forța de muncă. Noul instrument de garantare vine să completeze Produsele active pe care le oferă la ora actuală Fondul de Garantare Creditelor. Deoarece creditele bancare constituie principala sursă de finanțare pentru tot mediul de afaceri, încurajăm antreprenorii ca pe lângă  Programele de suport ODIMM ce presupun alocări directe de resurse sub formă de mijloace financiare nerambursabile să acceseze și să valorifice Produsele creditare oferite de sectorul financiar, statul venind, în acest sens, cu acoperirea insuficienței de gaj în proporție de până la 80% din creditul solicitat”,  a subliniat Iulia Costin, Directorul general ODIMM.

 

Prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii al ODIMM au fost acordate 429 garanții financiare în valoare de peste 168 mil. lei, care au asigurat debursarea creditelor în sumă de 492 mil. lei și au generat investiții în economie în valoare de peste 714 mil. lei.

 


via | mec.gov.md

Instituții:

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1154 views

The date of publishing:

09 September /2020 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

garantarea creditelor | IMM | program de finantare | ODIMM | monitorul.fisc.md

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon